Loading Events

« All Events

București: expoziția „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

6 noiembrie, 2024 - 4 mai, 2025

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” are plăcerea de a vă invita miercuri, 6 noiembrie 2024, de la ora 19:00, la deschiderea expoziției temporare „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”, un proiect realizat în parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj-Napoca și Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie.
🏛Evenimentul va avea loc în prezența domnului dr. Luis Ovidiu Popa – director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a curatorului expoziției, dna dr. Oana Paula Popa, a dlui Prof. Univ. dr. habil. ing. Mihai Emilian Popa, directorul Școlii Doctorale de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, a dlui Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia, a dnei dr. Oana Teodora Moldovan și a dlui dr. Traian Brad de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” al Academiei Române precum și a dnei Natalia Mosor, director al Institutului Polonez din Bucureşti.
➡Visul primei nopți polare australe a fost înfăptuit de un tânăr comandant belgian împreună cu un echipaj de 9 savanți ofițeri și 10 mateloți, care au fost călăuziți de o mică corabie, cu un trecut modest de balenieră în apele nordului înghețat, remodelată și rebotezată Belgica. Naturalistul acestei expediții, de la a cărei finalizare aniversăm 125 de ani, a fost Emil Racoviță.
🛳Belgica a devenit celebră prin faptul că a fost prima expediție al cărei echipaj a petrecut 13 luni captiv în banchiza australă, timp în care savanții ei au făcut observații și măsurători meteorologice și oceanografice extrem de valoroase și au luptat din greu pentru a supraviețui scorbutului și „anemiei polare”. Rezultatele științifice ale Belgicăi au fost publicate vreme de aproximativ patru decenii sub forma a nouă volume (65 de fascicule) care reprezintă și astăzi lucrări de referință pentru domenii ca zoologie, botanică, meteorologie sau glaciologie.
🔬Microscopul și lupa comandată special pentru laboratorul lui Emil Racoviță de pe Belgica, jurnalele ținute de naturalistul român pe parcursul expediției, file din corespondența purtată de „Raco” cu toți membrii echipajului vă vor trezi dorința de explorare și vor transforma voiajul Belgicăi într-o experiență de neuitat pentru fiecare! Primele 📷fotografii realizate dincolo de Cercul Polar de Sud la finalul anilor 1800, scrisori și dedicații pe care Emil Racoviță le-a primit de la Roald Amundsen (tânărul locotenent secund îmbarcat pe Belgica), cel care, ani mai târziu avea să devină un geniu al explorărilor geografice din secolul XX, vă așteaptă să le admirați în expoziția noastră.
🤗Vă invităm să pășiți alături de noi în această incursiune în istoria explorării polare, o expoziție dedicată nu doar științei, ci și curajului și tenacității celor care, acum un secol și un sfert, au sfidat imposibilul!
Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 4 mai 2025.
Vă așteptăm cu drag să ne vizitați!
Sponsor principal: MOL Romania

Details

Start:
6 noiembrie
End:
4 mai, 2025
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=963472985826355&set=a.457021279804864

Organizer

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
șos. General Kiseleff Pavel nr. 1
București, București 011341 Romania
+ Google Map
View Venue Website