- This event has passed.
București: Expoziție interactivă Eugen Barbu, 20 februarie și 2 martie 2024
20 februarie - 2 martie
În 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea prozatorului, publicistului, poetului, scenaristului, traducătorului Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993), nume important al literaturii postbelice, autorul unor romane de referință, precum „Groapa” (1957), „Princepele” (1969), „Săptămâna nebunilor” (1981), laureat al Premiului „Herder” (1978), membru corespondent al Academiei Române, notoriu însă și pentru vehemențele sale de toate felurile, diatribele care părăseau limitele pamfletului, conformismele politico-ideologice sau litigiile scriitoricești.
Scriitorul/scriitorii și fotbalul
Muzeul Național al Literaturii Române (director: prof. univ. dr. Ioan Cristescu) marchează centenarul prozatorului prin organizarea, între 20 februarie și 2 martie a.c., a unei expoziții adresate vizitatorilor de toate vârstele, care, sub titulatura „Talentul e rotund”, aduce în prim-plan o fațetă mai puțin cunoscută a scrisului literar și publicistic al lui Eugen Barbu: fotbalul.
Numeroși scriitori români, de la Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu sau Radu Stanca la Radu Cosașu, Ion Băieșu, Fănuș Neagu sau Teodor Mazilu, spre a ne opri la câteva exemple mai mult sau mai puțin „clasice”, au iubit acest sport, integrând fotbalul în opera lor literară sau publicistică.
În 1956, la un an de la debutul editorial cu nuvela „Gloaba”, Eugen Barbu a publicat trei cărți cu tematică fotbalistică: „Tripleta de aur”, „Balonul e rotund” și „Unsprezece”. (Cu amendamentul că primul titlu reprezintă o versiune fragmentată nuvelistic a romanului Unsprezece.) De asemenea, Eugen Barbu a semnat sute de cronici de sport – preponderent despre fotbal – în numeroase periodice („Contemporanul”, „Luceafărul”, „Tribuna”, „Flacăra”, „România literară”, „Săptămâna culturală a Capitalei”, „Informația Bucureștiului”, „Fotbal” etc.), fiind, la un moment dat, membru al Comitetului Federației Române de Fotbal și președintele Comisiei de disciplină al aceluiași for.
În Calea Griviței, adică acasă la Eugen Barbu
Expoziția este găzduită de sala „Petru Creția” a sediului M.N.L.R. din Calea Griviței nr. 64-66. Grivița face parte din biobibliografia scriitorului, născut în acest cartier, pe care l-a transformat în topos al literaturii sale. Prozatorul proiectase și un roman dedicat arterei, scriere care ar fi trebuit să se intituleze „Calea negustorilor” – câteva dintre capitole au devenit nuvele („Domnișoara Aurica”, „Ziua unui pierde-vară”, „Un tânăr frumos ca Ramon Novarro”), demne de a fi incluse în orice antologie autohtonă a genului.
Preview. Expoziția ca avanpremieră a unei ipotetice antologii
O piesă de prim-plan a expoziției este ediția princeps a romanului „Unsprezece” cu reviziile olografe ale autorului pentru ediția a doua (1960). Vizitatorii vor descoperi și o iconografie inedită: fotografii originale înfățișându-l pe tânărul Eugen Barbu pe terenul de fotbal, ca jucător al unei echipe bucureștene de amatori. Altă piesă: o diplomă acordată lui Eugen Barbu, la 17 ani, din partea Federației Române de Atletism, pentru clasarea pe locul secund într-un concurs la proba de 1000 metri plat. Acestor documente, provenite dintr-o arhivă particulară, li se adaugă o selecție din cronicile de fotbal semnate de Eugen Barbu de-a lungul timpului, reproduse în decupaje anastatice. Montajul de articole pornește de la un deziderat mai vechi al realizatorului expoziției, care își propusese cândva să alcătuiască o antologie a publicisticii sportive a autorului „Princepelui”, sub titlul „Talentul e rotund”. Din această perspectivă, expoziția poate fi privită și ca o avanpremieră a unei atari culegeri.
Puk, „copilul imaginar al iernii”
În câteva cronici, scriitorul distribuie un personaj ludic, cu rezonanțe shakespeariene, care îl amintește totodată pe celebrul Coco plăsmuit de Arghezi: este vorba despre simpaticul Puk, „copilul imaginar al iernii”. Nimic altceva decât, cum preconizează și numele, o „minge” de hochei cu care Eugen Barbu se „întreține” din când în când. Oaspeții expoziției îl vor putea cunoaște și pe acest personaj.
Toate articolele sunt însoțite de reperele bibliografice, de mici explicații/legende, iar în unele cazuri, de ilustrații și de citate reprezentative.
Bonus interactiv: fotbal la Muzeu!
Vizitatorii vor avea la dispoziție mingi de pluș și de burete pentru a-și încerca priceperile fotbalistice la două porți miniaturale, precum și o masă de foosball (fotbal cu manete), dar și alte surprize, astfel încât timpul petrecut la Muzeul Național al Literaturii Române, în compania scrierilor sportive ale lui Eugen Barbu, să însemne o experiență agreabilă, neconvențională.
Program de vizitare
Expoziția „Talentul e rotund” poate fi vizită de marți până sâmbătă (inclusiv), între orele 10 și 18. În ziua inaugurării (20 februarie), publicul e așteptat de la ora 15. Preț bilet: 17 lei; 8 lei pentru elevi, studenți, pensionari; copiii sub 7 au acces gratuit. (Mai multe detalii aici: https://mnlr.ro/contact/) Prețul biletului include vizitarea expoziției permanente „Margareta Sterian: Atelier de artist”.
Realizator expoziție: Alexandru Dumitriu
Viziune expozițională: Alexandru Dumitriu, Andreea Teliban
Consultant: Eugenia Oprescu (șef secție Patrimoniu M.N.L.R.)
Grafică afiș: Cristina Milca
Redimensionare fotografii: Antoanella Bănciulescu
Fontul de pe afiș al genericului expoziției reproduce grafica de titlu de pe coperta I a ediției princeps din volumul „Balonul e rotund” (1956; coperta și desenele: D. [Dumitru] Dobrică).