Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Gioconde rele. Prima ediție din seria de prezentări ”Drag de artă”, luni, 14 iunie, ora 19:00 la MARe/Muzeul de Artă Recentă

14 iunie, 2021

Gioconde rele.
Prezentare de Erwin Kessler
Luni, 14 iunie, ora 19:00
90 lei/participant
Deseori vizităm un muzeu de artă căutând aproape exclusiv „capodoperele”, lucrările celebre sau cu semnături faimoase. Nu privim cât bifăm. În graba noastră vedem fără a privi sau chiar ignorăm tablouri care nu ne spun mare lucru, tocmai pentru că nu beneficiază de aura celebrității. Iar unele lucrări sunt chiar discrete, ascunzându-și cu multă măiestrie tainele și comorile sau, dimpotrivă, ororile.
Totuși, poate că tocmai în astfel de lucrări (cvasi)anonime se află încriptat codul unei istorii alternative a artei (și nu doar a artei, ci și a unei culturi, a unei epoci, chiar a umanității în general); ele sunt „spațiul” dintre operele celebre, sunt ușile ascunse care se deschid înspre coridoare secrete prin care putem evada sau, dimpotrivă, putem pătrunde dincolo de saloanele „artei oficiale” prin care suntem îndrumați „turistic”.
Aici nu vorbim cu necesitate despre „artă alternativă”, ci despre un mod alternativ de a privi arta. Ce semnificație poate avea poziția unei mâini, prezența unui fruct anume într-un colt de tablou, de ce ni se pare cam nefiresc un zâmbet sau o căutătură și ce legături (uneori bizare!) se pot face (sau chiar există) între poziția unei ferestre și, să zicem, hainele pe care le poartă personajele?
„Gioconde rele” este un titlu ironic, dar asumat. ”Gioconda” este, ca nume, echivalentul notorietății în artă, dar și al misterului (chiar dacă al unui mister mult prea comercializat). Giocondele rele sunt acele „anti-Gioconde”, sunt lucrările despre care nu știe mai nimeni, în afară de o mână de experți, căci se ascund lesne sub categorii foarte generice, ținându-și particularitățile și subtilitățile doar pentru ele sau pentru ochii cu adevărat deschiși. Ele sunt cuferele (cele) mai puțin atrăgătoare dosite prin podurile basmelor, în care doar inițiații, feții frumoși și fetele harnice și modeste, descopereau comoara.
Așadar, vă invităm la MARe pentru a pleca de aici, împreună, iar nu pentru a rămâne aici. Muzeul va fi un „port” (și un portal) spre destinații cu totul surprinzătoare, nu neapărat exotice (deși pot fi!), dar pline de peripeții. Va fi o ședință de dezbărare de un fel superficial de a privi lucrările de artă și, până la urmă, va fi o ședință de magie și „spiritism”, căci vom privi într-o altă lume.
Acest performance hermeneutic live, de Erwin Kessler, va fi susținut cu imagini și cu detalii din imagini, proiectate în grădina muzeului (terasa Beans&Dots). Va fi urmat de discuții libere și de dialog între participanți și Erwin Kessler, istoric de artă și director fondator al MARe. Care ne spune:
„Mergem prin muzee și căutăm mereu lucrări despre care știm că au importanță, valoare, semnificație. Și trecem neglijenți pe lîngă cele care care ni se par insignifiante, care nu izbesc nici prin subiect, nici prin tehnică sau prin realizare artistică. Dar printre ele se ascund veritabile capodopere inclasificabile. Lucrări perfect camuflate, dar care, la o privire mai atentă, pur și simplu ne explodează în față.
Gioconde rele este o o experiență fără precedent, o hermeneutică performativă: destuparea în direct a unei lucrări de artă inedite, închisă și niciodată tulburată pînă acum.
O lucrare care nu este din acest secol, nici din această țară, și nu face parte din colecția MARe, ci a altui muzeu. O lucrare secretă, din secolul 17, care pune pe tapet unele dintre cele mai subtile și infame angrenaje alegorice și narative, în care e vorba despre negoț, flirt, tentație, pedofilie, virtuți, senzorialitate și senzualitate, despre etica reprezentării și reprezentarea moralei, despre suspendarea judecății și miracolul care face ca o operă de artă să arate concomitent tot ceea ce nu putem spune, toate afirmațiile și negațiile care se bat cap în cap.” (Erwin Kessler).

Details

Date:
14 iunie, 2021
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website