Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: In memoriam Mitrush Kuteli – 115 ani de la naștere, marti, 13 septembrie 2022

13 septembrie, 2022

În cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XII-a, dar și a celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie, marți, 13 septembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul „In memoriam Mitrush Kuteli – 115 ani de la naștere”, un omagiu adus operei și personalității scriitorului albanez Mitrush Kuteli (1907-1967).
Participă: prof. Eris Rusi, de la Universitatea „Fan S. Noli” din Korça (Albania), scriitorul și criticul literar Marius Chelaru (redactor-șef adjunct al revistei Convorbiri literare și cercetător al operei lui Kuteli) și dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR. De asemenea, la eveniment vor lua parte deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze din România, și alți invitați din cadrul instituțiilor și autorităților publice centrale.
Mitrush Kuteli a fost și economist, și om de litere. S-a născut cu numele Dhimitër Pasko, în orașul Pogradec. Cu pseudonimul Mitrush Kuteli este cunoscut în literatura albaneză ca traducător și critic literar. Împreună cu Ernest Koliq este considerat fondatorul prozei albaneze moderne. A terminat școala primară la Pogradec în 1919, după doi ani a plecat la Salonic cu o bursă la școala comercială românească. A înființat societatea studenților albanezi din Salonic numită „Kostandin Kristoforidhi”. În 1928, la București, și-a continuat studiile la Academia de Științe Economice. A urmat cursuri de literatură, critică, folclor în alte facultăți și a știut să citească și să scrie în greacă, latină, franceză, română și italiană. Chiar a lăsat un volum de aproape 200 de cântece populare moldovenești (pe care le adunase în drum spre Stalingrad) spre publicare la București în septembrie 1942, intitulat „Cântece din Moldova Mică”, care cuprindea multe elemente noi ale folclorului românesc. A fost secretar în 1931-1934 președintele societății studenților albanezi din România, între timp în 1928-1933 a condus ziarul Albania e Re care a apărut în Constanta, unde a deschis rubrica Note literare. În 1931 a absolvit și în februarie 1934 și-a luat doctoratul în științe bancare și monetare cu onoarea „Diploma Magnam cum Laudæ”. În anii 1934-1942 a început să lucreze ca înalt funcționar în Ministerul de Finanțe al României, apoi a devenit director al Băncii Naționale a Bucureștiului. A murit la 4 mai 1967 din cauza unor probleme cardiace.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
13 septembrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/1414958092342360/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map