- This event has passed.
Bucureşti: lansarea carţii Combaterea criminalităţii contra patrimoniului arheologic european
8 decembrie, 2008
Pe data de 8 Decembrie, orele 13:00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr. 12, sect. 3, sala Lapidarium-Columna va avea loc lansarea volumului Combaterea criminalităţii contra patrimoniului arheologic european. Combating the criminality against the European archaeological heritage, ed. Aug. Lazăr, B. Deppert-Lippitz, P. G. Ferri, S. Alămoreanu, M. Ciuta, A. Condruz, Gh. Anghel, A. Gach, K. H. Kind, G. L. Nanni, E. Oberländer-Târnoveanu, S. Paskvali şi M. Trzciński, Bucureşti, editura Lumina Lex.
Volumul reuneşte 12 contribuţii ale unor specialişti din Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, România şi Serbia, prezentate la Conferinţa internaţională privind combaterea traficului ilicit cu bunuri culturale sustrase din siturile arheologice ale Europei Centrale şi de Sud-Est, reuniune care şi-a desfăşurat lucrările la Alba Iulia pe data de 28-31 mai 2007. Conferinţa a fost organizată de Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea L’Aquilla din Italia, Universitatea Wroclaw din Polonia, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul Naţional al Magistaturii Bucureşti, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul Secretariatului General Interpol. Lucrările prezentate la Conferinţa de la Alba Iulia au abordat din multiple puncte de vedere un fenomen tot mai îngrijorător – criminalitatea privind patrimoniul cultural, cu unul dintre aspectele sale particulare, cel care vizează bunurile arheologice şi numismatice. Această formă nouă de criminalitate apare azi, din ce în ce mai pregnant, ca o provocare majoră pentru personalul din justiţie, poliţie, sistemul vamal şi specialiştii din domeniu (cercetători, muzeografi, restauratori, manageri de instituţii specializate, cadre didactice din învăţământul superior etc).
În cursul ultimelor două decenii fenomenul a cunoscut o proliferare pe o scară fără precedent în istoria modernă a lumii, devenind o operaţiune pe scară globală de jefuire a siturilor arheologice, a muzeelor şi colecţiilor, de transfer ilegal sau la limita legalităţii a milioane de bunuri culturale, unele de o valoare excepţională, de pe un continent pe altul. Toate acestea ajung să alimenteze o uriaşă piaţă “neagră”, “cenuşie” sau chiar “albă” de antichităţi, pe care se tranzacţionează bunuri de mai multe miliarde de dolari. Din păcate, nici România nu a fost cruţată de consecinţele apariţiei şi dezvoltării unei criminalităţi contra patrimoniului arheologic, care a fost foarte activă în anii 1990 şi la începutul anilor 2000. Stau mărturie în acest sens activităţile desfăşurate de grupările criminale organizate, care au acţionat în zona Sarmizegetusei Regia, sit arheologic făcând parte din lista monumentelor majore, decretată de UNESCO ca înscriindu-se în patrimoniul comun al umanităţii, dar şi în numeroase alte zone arheologice majore din Dobrogea, Oltenia şi Banat.
Tematica celor 12 studii de caz adunate în acest volum priveşte atât prezentarea situaţiei la zi privind combaterea acţiunilor de trafic ilegal cu bunuri arheologice la nivel european, prin activitatea Interpolului, dar şi a activităţilor în domeniu desfăşurate de către organele judiciare naţionale din câteva state central şi sud-est europene, cum ar fi: Austria, Bulgaria, Italia, Polonia, Serbia şi România.
Pe lângă acest gen de studii, volumul cuprinde şi contribuţii ale unor specialişti în domeniul arheologiei şi istoriei. Aceştia abordează problematica spinoasă a expertizării bunurilor arheologice care ajung să fie recuperate graţie acţiunilor organelor de urmărire penală şi devin probe în justiţie.
Volumul conţine şi prezentarea a două instrumente juridice esenţiale în combaterea criminalităţii transfrontaliere contra patrimoniului arheologic, Convenţia europeană de protecţie a patrimoniului arheologic, semnată în capitala Maltei, La Valetta la data de 16.01.1992 şi Legea nr. 150 din 24.07.1997, privind ratificarea de către Parlamentul României a acestei convenţii internaţionale.
Volumul se încheie cu recomandările adoptate de participanţii la conferinţa internaţională Combaterea traficului ilicit de bunuri furate din siturile arheologice aflate în Europa Centrală şi de Sud-Est, Alba Iulia, 28-31 mai 2007, document prin care se trasează jaloanele nu numai pentru o cooperare regionale mai eficientă în domeniu, dar prin aspectele practice ridicate, conţin sugestii importante pentru perfecţionarea cadrului juridic în domeniu, pentru adaptarea lui la noile încercări pe care crima organizată le ridică în faţa autorităţilor judiciare şi de poliţie naţionale şi europene.
Suntem convinşi de faptul că volumul se va bucura de o bună primire din partea specialiştilor în domeniul juridic, al organelor de poliţie şi vamă, a tuturor celor implicaţi în studierea, conservarea şi gestiunea patrimoniului arheologic.
______________________________________________________
Muzeul Naţional de Istorie a României
Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Departamentul Educaţie – Relaţii Publice: tel. 021/315.82.07 int. 1008/1015, e-mail: edpr # mnir.ro
Secţia Numismatică-Tezaur, persoană de contact:
dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, şef secţie
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, persoană de contact:
dr. Augustin Lazăr, procuror adjunct şef