Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: masa rotundă Perspective încrucișate. Sculptura în prim-plan în conexiune cu expoziția „Romulus Ladea”, luni, 27 noiembrie 2023,

27 noiembrie, 2023

„Întâlnire la muzeu”

Perspective încrucișate. Sculptura în prim-plan

Masă rotundă la parterul Galeriei Naționale

 

Muzeul Național de Artă al României vă invită luni, 27 noiembrie 2023, ora 18.00, în cadrul programului „Întâlnire la muzeu”, la masa rotundă Perspective încrucișate. Sculptura în prim-plan în conexiune cu expoziția „Romulus Ladea”. Dezbaterea îi are ca invitați speciali pe istoricii și criticii de artă dr. Ioana Vlasiu, Adriana Botez-Crainic și dr. Sorina Jecza, precum și pe sculptorii Reka Csapo Dup și Grigore Minea. Moderatori: Dr. Călin Stegerean, Director General al MNAR, și Judit Balint, curatorul expoziției. Acces gratuit.

Expoziția „Romulus Ladea-sculptură”, deschisă până în data de 31 decembrie 2023 la parterul Galeriei Naționale, va putea fi vizitată în intervalul orar 17.00 – 20.00 în mod special pentru acest eveniment. Programul „Întâlnire la muzeu” se desfășoară în zilele în care spațiile expoziționale sunt închise, fiind un prilej în care vizitatorii pot intra în dialog cu personalități marcante din domeniul cultural.

Întâlnirea își propune să medieze contactul publicului cu operele prezente în cadrul acestei expoziții care prezintă, după mai bine de 50 de ani, sculpturile artistului Romulus Ladea aflate în patrimoniul muzeului, a altor șapte muzee din țară, precum și în două colecții particulare. Pornind de la opera creatorului școlii de sculptură clujene, evenimentul își propune să pună în discuție, din perspective multiple, pe de o parte importanța operei acestui artist, iar pe de altă parte importanța și locul sculpturii în prezent.

Cei cinci invitați speciali sunt nume remarcabile în domeniul artei și istoriei artei. Dna. Ioana Vlasiu este doctor în istoria artei și a lucrat ca cercetător științific, șef de secție și director adjunct la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, București, al Academiei Române. A avut contribuții numeroase la cercetarea artei românești moderne și contemporane în context european, publicate în cărți de autor, volume colective și reviste de specialitate românești și străine.

Dna. Adriana Botez-Crainic este istoric si critic de artă, autoare a patru volume de Istoria Artei Universale, a unui volum de Istoria Artei Românești Moderne şi Contemporane, a tratatului de Teoria Sculpturii intitulat Arta Formei, a cărților bibliofile „Montparnasse Bienvenüe”„Renaissance”, „Brâncuşi”, a monografiilor Ion Popescu-Negreni, Valbudea și Romulus Ladea.

Dna. Sorina Jecza are formație umanistă, este  doctor în Arte vizuale (2006) și a fost cercetător științific la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române. Director executiv şi, în prezent, preşedinte al Fundaţiei TRIADE din Timișoara, a organizat în această calitate peste 200 de expoziții, a iniţiat şi coordonat numeroase proiecte finanțate de către Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural National, Primăria Timișoara.

Reka Csapo Dup este sculptor, doctor în arte vizuale, lector universitar la Departamentul de sculptură, Universitatea de Arte București. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul pentru turnarea metalelor la Bienala Artele Focului, București (1997), Premiul pentru sculptură, Morges, Elveția (1999), Premiul „George Apostu” (2000), Premiul „Gaudeamus”, București (2002).

Grigore Minea este sculptor, a absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1964, avându-l ca profesor pe Boris Caragea. Are o carieră artistică bogată de peste 50 de ani, cu numeroase expoziții personale și de grup. Abordarea sa artistică a îmbinat structura clasică cu ludicul și experimentalul, jocul cu materialități și materiale diferite, având o predispoziție pentru figurativ, înțeles ca armonie și echilibru.

 

Details

Date:
27 noiembrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website