Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Mini-conferința „Lumina din tenebre: Frații Minovici și criminologia” Muzeul Nicolae Minovici, sâmbătă, 25 februarie 2023

25 februarie, 2023

Muzeul Municipiului București vă invită la o nouă mini-conferință lunară organizată la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.
În cadrul acestei serii de conferințe, specialiștii muzeului vor aduce în atenția publicului atât personalitatea și rolul pe care dr. Nicolae Minovici l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, cât și pasiunea pentru obiectele de artă populară.
A doua conferință din serie are loc sâmbătă, 25 februarie, la ora 16.00, și propune publicului larg o discuție cu privire la criminalitate, pornind, desigur, pe urmele celebrilor medici legiști ai Bucureștiului de altădată: frații Minovici. Conferința va fi susținută de Mădălina Manolache, muzeograf MMB, și va conține un scurt tur în muzeu.
Vom vedea care a fost rolul medicinei legale în cercetarea caracterului criminal și starea criminologiei ca știință la final de secol XIX și la începutul secolului următor.
Teoria lombrosiană a „criminalului înnăscut” a fost intens dezbătută de teoreticieni în epocă, adunând numeroși adepți cât și contestatari, pentru a sfârși respinsă (mai ales de către Mina Minovici, prin numeroase cercetări). E perioada în care pedeapsa este reconsiderată, iar penitenciarele reorganizate. Antropologia juca un rol important în aceste demersuri.
Chiar dacă știința criminologiei a evoluat, s-a ramificat și a depășit anumite convingeri retrograde, contribuțiile savanților Mina, Ștefan și Nicolae Minovici se dovedesc încă relevante la un secol distanță. Ne vom raporta la numeroasele lor scrieri, pășind și pe teritoriul Poliției și al identificării răufăcătorilor și recidiviștilor – cu ajutorul privirii instrumentalizate după concepții bertilloniene. Nu în ultimul rând, pentru a reveni în lumea muzeală, vom afla care era locul ocupat de răufăcători în cadrul Muzeului Morgii.
Vă promitem o discuție pasionantă, din dorința de a împărtăși mai multe detalii, mai puțin cunoscute publicului larg, privitoare la activitatea profesională a acestor personaje marcante ale științei moderne românești.

Details

Date:
25 februarie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/2587105611428056/

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Muzeul dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului București
Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1
București, București 013712 Romania
+ Google Map