Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Antipa va participa la ASTROFEST 2022 – eveniment organizat de Stiinta&Tehnica sâmbătă, 7 mai 2022, între orele 11:00 – 22:00, în Parcul Crângași!

7 mai, 2022

📢Muzeul Antipa va participa la ASTROFEST 2022 – eveniment organizat de Stiinta&Tehnica sâmbătă, 7 mai 2022, între orele 11:00 – 22:00, în Parcul Crângași!
✅Sâmbătă, între orele 13 :15 și 13:30, dr. Ana-Maria Krapal, specialist al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va vorbi despre „Culorile structurale: perfecțiunea unei iluzii optice”. Culorile structurale sunt cele mai spectaculoase din lumea animală, fiind caracterizate de reflexii metalice și irizații în toate culorile curcubeului. Ele nu se datorează pigmenților, ci sunt rezultatul reflexiei luminii de către diferite structuri microscopice de la nivelul penelor, solzilor, exoscheletului animalelor.
🧬De asemenea, pe parcursul acestei zile, specialiștii Muzeului vor face 🧪demonstrații practice, dezvăluind din tainele lor, iar ceea ce fac în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor:
➡️Bazându-ne pe principiile geneticii moleculare, vom realiza împreună brățări cu secvența ADN a animalului favorit. Nu vă speriați, nu este chiar atât de dificil! Specialiștii muzeului nostru vă vor arăta care este secretul aranjării mărgelelor colorate corespunzător nucleotidelor din structura unică ADN a animalului care vă place cel mai mult.
➡️Să extragi ADN nu este chiar așa de complicat precum pare la prima vedere. Folosind principii științifice, putem utiliza până și cele mai comune substanțe și ustensile din bucătărie pentru acest experiment! Vom extrage ADN din fructele destinate unei gustoase salate, utilizând substanțe la îndemâna oricui prin casă precum spirtul, sarea de masă și detergentul de vase.
➡️Speciile invazive reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa biodiversităţii indigene din România și din Europa. Animalele străine care ajung să se adapteze la habitatele din țara noastră pot acapara fauna indigenă, provocând daune mediului. Aceste organisme sunt cunoscute sub denumirea de „specii invazive”, care pot avea repercusiuni economice și sociale, spre exemplu asupra sănătăţii umane, pescuitului, agriculturii și producţiei de alimente.
Răspândirea lor a fost inițiată și întreținută de intensificarea schimburilor comerciale, a turismului și a transportului transfrontalier de mărfuri. De asemenea, multe dintre speciile invazive de animale trăiesc în marile metropole, pe lângă casa omului, provocându-i acestuia numeroase neajunsuri. Haideți să cunoaștem împreună câteva dintre aceste specii străine, care se pot găsi atât în medii terestre cât și în medii acvatice!
🤗Vă așteptăm să descoperiți o lume nouă, o parte ascunsă a naturii, studiind lumea vie în cele mai mici detalii!

Organizer

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
View Organizer Website