Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: prelegerea Jardar Seim: Un norvegian în România și un român în Norvegia — amprente de istorie, joi, 9 februarie, 18:00

9 februarie, 2023

„În această prelegere vreau să povestesc despre cum România a devenit o parte importantă a vieții mele începând cu anii ‘60, cum am dezvoltat un vag interes pentru o țară îndepărtată atât geografic cât și politic în perioada „războiului rece”.
Ca prim student într-un schimb studențesc din cadrul primului acord cultural dintre cele două țări, am locuit în București în anul universitar 1965-66. Mai târziu am vizitat România de nenumărate ori. Printre experiențele mai deosebite se numără un sejur de cercetare de istorie la Cluj-Napoca în 1976, participarea în echipa Radioteleviziunii Norvegiene trimisă pentru acoperirea căderii lui Nicolae Ceaușescu în 1989, organizarea schimburilor de elevi de liceu dintre Brașov și orașul Ski în Norvegia, înainte și după anul 2000.
O altă experiență a fost citirea dosarului meu de la Securitate. Desigur, pot să ating doar o parte de cele văzute și gândite de acest norvegian – care între timp s-a întâlnit în Norvegia cu niște români ieșiți din comun. Prima mea întâlnire cu Ștefan Câlția și Sorin Ilfoveanu a fost întâmplătoare la o expoziție în micul oraș norvegian Voss în 1977. După aceea nu a fost nimic întâmplător în relațiile noastre. I-am urmărit pe amândoi până astăzi printr-o anumită asistență practică la alte expoziții în Norvegia, prin vizite reciproce acasă, prin vizitarea atelierelor și convorbiri despre artă, oameni, istorie și importante nimicuri.”
Jardar Seim este istoric și membru al Asociației Istorice Norvegiene, specialist în istoria Europei de Est, pe care a predat-o la Universitatea din Oslo între 1983 și 2002, și, în plus, un vorbitor pasionat al limbii române. Este autorul lucrărilor Øst-Europas historie/The History of Eastern Europe (Aschehoug, Oslo, 1994) și Øst- Europa etter murens fall/Europa de Est după căderea zidului (Aschehoug Forum, Oslo, 1999) și coeditor al cărții Relații româno-norvegiene. Documente diplomatice, 1905-1947 (Institutul Cultural Român, București, 2007), una dintre foarte puținele lucrări care tratează relațiile diplomatice româno-norvegiene. A fost, de asemenea, profesor de istorie, limbă norvegiană și studii sociale la Liceul din Ski, Norvegia, și responsabil cu schimbul de elevi între liceul mai sus menționat și Liceul Unirea (ulterior Colegiul Național Unirea) din Brașov, România, în perioada 1993-2008.
Când: joi, 9 februarie, 18:00

Detalii

Dată:
9 februarie, 2023
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Naţional de Artă Contemporană – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Artă Contemporană – București
tr. Izvor nr. 2 - 4, Palatul Parlamentului, aripa E4
București, București 050563 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare