Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Proceduri actuale în lumea artei. Conferință la MARe/Muzeul de Artă Recentă, joi, 30 iunie, de la orele 19

30 iunie, 2022

Proceduri actuale in lumea artei
Joi, 30 iunie, de la orele 19, la MARe.
Moderator: Cristian Vechiu
Participanți: Adrian Buga, Alina Buga, Alex Niculescu, Andreea Stănculeanu, Joachim Umlauf.
Adrian BUGA (n. 22 mai 1978) este istoric și critic de artă, consilier[1] al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic. În anul 2008 pune bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.
Studii doctorale ]n cadrul Universității Naționale de Arte – profesor coordonator Ruxandra Demetrescu. Autor (inclusiv de scenariu de film), organizator de expoziții, istoric.
Alina BUGA, sculptor și intermedia. Locuiește și lucrează în București și-n Regensburg, Germania. A absolvit sculptura la Universității Națională de Arte din București, la profesorii Mircea Spataru și Darie Dup (1997) și Foto Video cu profesorii Iosif Kiraly, Radu Igaszag, Marius Nedelcu și Roxana Trestioreanu (2002). A fost membră a grupului Urma (1992-1997) și a grupului Rostopasca (1998 – 2001).
Co-fondator și coordonator de proiecte pentru Alert Studio (din 2009) și pentru iBUBBLE PROJECT (din 2019).
Alexandru NICULESCU este artist, absolvent al Universității de Arte din București, fondator al Sandwich II din București și al centrului cultural Club ElectroPutere (CEP) din Craiova, orașul său natal. În arta sa este preocupat de aspectele sociale și politice și de relațiile interumane.
Andreea STĂNCULEANU, fondatoare a galeriei Sector 1 (iunie 2017) a studiat la Academia de Științe Economice din București și a lucrat în televiziune.
Joachim UMLAUF a fost director al Goethe-Institut Amsterdam, Rotterdam, Paris, Lyon și Marsilia, iar din 2019 este directorul Goethe-Institut București. Se afllă la conducerea rețelei germano-române de centre culturale din România și Republica Moldova. Predă management cultural la Universitatea din București, la Sorbonne Nouvelle din Paris și la Universitatea din Lorraine (Metz). Este membru permanent al Duitslandinstituut din Amsterdam. A publicat mai multe cărți, printre care „Lexikon der deutsch-französischen Kulturbeziehungen nach 1945” sau, împreună cu Nicole Colin, „Im Schatten der Versöhnung” (Steidl 2019).
Modulul se constituie într-o dezbatere privind subiecte actuale și stringente ale activității artistice locale și internaționale în contextul pandemiei Covid 19. Între cei invitați la aceste discuții se vor număra reprezentați din mediul muzeal, artistic și curatorial, directori ai unor promotori culturali instituționali, dar și membri ai departamentelor culturale din cadrul fundatiilor.
Dezbaterile vor viza mecanismele curatoriale, procedurale și instituționale prin care se poate ajunge la o colaborare eficientă între toți actorii participanți într-un proiect – artist, curator, managerul de proiect, instituția finanțatoare. Se va discuta ce înseamnă o propunere artistică actuală, cum se construiește curatorial o propunere de proiect către o instituție care acordă finanțare, relația dintre artiști și instituțiile care finanțează arta independentă, relația cu autoritățile administrației locale și modul în care se poate lucra mai eficient, relația dintre artiști și muzee, dar și dintre promotorii artei și publicul larg.
Vor avea loc două sesiuni, dintre care cea de-a doua se va desfășura în timpul Festivalului Fabrica de Sens, la începutul lunii iunie 2023.
Organizator:
MARe/Muzeul de Artă Recentă
Partener:
UniCredit Bank
Sponsori:
Uriage Eau Thermale
Puressentiel
Parteneri media:
Propagarta
Zile și Nopți
ArTeVezi
Program finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Details

Date:
30 iunie, 2022
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website