Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Atelierul din 29 februarie le oferă copiilor o experiență artistică și culturală unică și îi invită la o călătorie senzorială prin tradiția românescă, așa cum s-a exprimat ea în toate zonele țării.

29 februarie, 2020

Sâmbătă, 29 februarie.
Orele 11:00 – 12:30
Copii de 4-12 ani

40 de lei/participant.

***Înscrierile se fac doar pe adresa de email: educational@mare.ro cu mesajul: „înscrieri atelier-29 februarie”, unde menționați grupa de vârstă și numărul de copii participanți.

***
Săptămâna aceasta, MARe de Mic se bucură de o ediție specială. Știm bine, ultima parte a lunii februarie este marcată de sărbători și de evenimente care punctează aproprierea primăverii. Tradițiile, ca să fie tradiții, trebuie să fie vii, nu simple gesturi fosilizate, încremenite într-o conservare încăpățânată sau rigidă. Ele sunt vii doar dacă trăiesc în prezent, mai ales dacă prezentul cu pricina pare mai degrabă despărțit de tradițiile în cauză. Dar când tradiția întâlnește tehnologia de ultimă generație și ambele sunt rezolvate prin joacă și prin informare, atunci vedem că ”divorțul” cu pricina s-ar putea să fie doar superficial.

Așadar, CE anume o face să fie o ediție specială? În primul rând faptul că vorbim despre o ediție de sâmbătă (în timp ce, în mod uzual, are loc în zilele de duminică). În al doilea rând, atelierul se adresează tuturor copiilor între 4 și 12 ani deodată (de regulă sunt împărțiți în două categorii de vârstă care sunt programate la ore diferite).

Dar DE CE avem această ediție specială? Pentru că avem un invitat special. În perioada 27 februarie – 2 martie, în Auditoriumul muzeului veți găsi o instalație interactivă: covorul tradițional românesc țesut de Antoneta Nadu, cu cod QR integrat. Covorul a fost deja prezentat în cadrul proiectului itinerant ”Sound Codes of Romania”, care a debutat între 21 și 23 ianuarie la sediul Globalworth, inițiatorul proiectului și partenerul MARe în miniexpoziția din Auditorium, de la final de februarie și început de martie.

Odată scanat, codul ne va trimite către un playlist numit “Sound Codes of Romania” care prezintă sunete tradiționale românești, emblematice pentru diferite zone ale țării: Cobza din Moldova, Buciumul din Bucovina, Păsări din Delta Dunării , Mocănița din Maramureș, Moara din Dobrogea și Toaca din Neamț. Instalația recreează, prin intermediul materialității și al sunetului sentimentul identității naționale, dar și locale. Veți descoperi, așadar, o lucrare multimedia ce reunește tehnologia cu elemente tradiționale românești.

Atelierul din 29 februarie le oferă copiilor o experiență artistică și culturală unică și îi invită la o călătorie senzorială prin tradiția românescă, așa cum s-a exprimat ea în toate zonele țării. Folosind tehnologia într-un mod pozitiv, copiii vor interacționa cu ceea ce vor înțelege în timp ca fiind, până la urmă, o parte a propriei identități. Iar modul în care vor face asta este inedit și cu siguranță îi va încânta, pentru că muzica și tehnologia sunt două dintre lucrurile lor preferate.

Iar pentru noi este foarte important să oferim copiilor o experiență intensă, necondiționată de timp și spațiu, din care să reușim să culegem cât mai multe informații legate de obiceiuri, tradiții și arta care se formează în jurul specificului național. Ne vom pune întrebări, vom învăța puțină geografie și ne vom conecta la propriile rădăcini.

Impulsionați de puternicul sentiment creat de muzică și simbolurile patrimoniului cultural, copiii vor putea desena propriile covoare, pe care le vor imagina din ceea ce tocmai au văzut și auzit. Fiecare copil va primi temă o regiune dintre cele prezentate în timpul atelierului și cu ajutorul trainerului educațional va recrea propriul covor specific regiunii respective. La final vom inchega un covor imens format din lucrările fiecărui copil.

Am observat la întâlnirile trecute cu ARTventurierii că lumea simbolurilor i-a captivat foarte mult, drept dovadă au învățat repede cum să le identifice și să le deosebească de alte forme, înțelegându-le intenția pentru a putea să le interpreteze. Așadar, îi invităm pe copii la o nouă aventură în care să descopere un vechi meșteșug, cel al țesutului, și totodată culorile, formele și simbolurile tradiționale românești specifice fiecărei regiuni.

Copiii vor fi ghidați în această experiență imersivă de Ana Lăzărescu.

MARe de MIC este realizat cu susținerea Cambridge School of Bucharest, partenerul MARe în programele educaționale.

Details

Date:
29 februarie, 2020
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website