- This event has passed.
București: conferința Săpăturile arheologice de la Gobekli Tepe
5 aprilie, 2019
Centrul de Studii Turce vă invită la o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce având de această dată ca temă arheologia în Anatolia.
Situl de la Göbekli Tepe a fost identificat pentru prima dată în 1963 în timpul cercetărilor de teren făcute în cadrul Proiectului comun de cercetări preistorice în Anatolia de Sud-Est al Universităților Istanbul și Chicago.
Cercetarea care a relevatî nsă importanța și însemnătatea pe care o are pentru noi astăzi Göbekli Tepe datează din 1994 și a fost realizată de către prof.dr. Klaus Schmidt de la Universitatea din Heidenberg.
Arheologul german Klaus Schmidt a inițiat și condus săpăturile arheologice de la Göbekli Tepe, cel mai vechi sanctuar al lumii, din 1995 până în 2014, la moartea sa. Cercetarea a determinat modificări importante în înțelegerea istoriei umanității.
Săpăturile arheologice de la Göbekli Tepe continuă sub administrarea Muzeului de la Șanliurfa și în cooperare cu Institutul German de Arheologiei.
Invitatul lunii aprilie este Celal Uludağ, directorul Muzeului de Arheogie Șanliurfa, coordonator știițific al șantierului arheologic Göbeklitepe.
Evenimentul este organizat în cadrul Săptîmânii Culturii Turce la FIUB și a ”Zilelor Culturii Turce: Göbekli Tepe – viața și ființa”.
Evenimentul face parte din seria de prelegeri lunare „Intâlnirile Centrului de Studii Turce” coordonată de lect.univ.dr. Silvana Rachieru.
Intâlnirea va avea loc în Sala de Consiliu, etajul 1, Holul de Marmură, Facultatea de Istorie.