- This event has passed.
București: ÎN MARe cu ANA Bănică
31 ianuarie, 2019
fost Gorzo. A fost Gili. Joi va fi Ana… Ana Bănică
Ați auzit de păretare? Vă mai amintiți de ele? Pânzele acelea subțiri, brodate de bunici și puse pe pereții caselor de la țară sau pe pereții apartamentelor de oraș ale oamenilor aduși de la țară… despre acele păretare vorbim.
Ei bine Ana Bănică se pricepe la ele. Printre altele. Știe să le păstreze forma și spiritul, ideea și funcția, dar știe și să le actualizeze mesajul. Și ea, ca și Gorzo, recontextualizează elementele tradiționale în arta ei. Doar că prin serialitate, Ana introduce elementele tradiționale în logica societății de consum.
La intersecția dintre neo-pop și post-conceptualism, alături de Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Lea Rasovszky, Bănică realizează artefacte cu tehnici neconvenționale – desen cu ruj pe oglindă; pictură pe mușama, păretare – urmărind, în note feminine și feministe, evoluția unor mituri și ritualuri publice în spațiul contemporan urban, de la imaginea Fecioarei Maria cu Pruncul până la coruperea și dizolvarea ideii de cuplu. În centrul preocupărilor sale se află cuplul/relația de dragoste.
Păretarele – carpete de inspirație Biedermeier, cusute manual, cu funcție decorativă și gnomică – conțin, în varianta propusă de artistă, imagini erotice, cu motive religioase, country sau orientale și cu mesaje căutat banal-provocatoare, brodate, conform cerințelor sale, de către bunica acesteia. Ana Bănică a realizat 10 păretare inițial, apoi a făcut încă trei, în 2011. Plus o sumă de batiste brodate în aceeași manieră.
Avem și noi un păretar, în colecția permanentă, realizat în 2006: ”Ochii tăi, iubitule, mă aproprie de Dumnezeu”. Așa se numește. Dacă nu l-ați observat până acum, iată un excelent prilej să o faceți. E la etajul 1, aripa de nord, lângă lucrarea lui Florin Ciulache… Doar că nu despre acel păretar va fi vorba. Nici despre păretare în general.
Ana Bănică va veni la MARe să vă fie ghid în tot muzeul. Va vorbi, așa cum au făcut-o și Gorzo și Gili, despre ce lucrări și artiști va dori, în ce ordine va dori și cum va dori. În fond, dacă ținem morțiș, mai toate lucrările sunt un soi de ”păretare” pe care noi, privitorii, brodăm de fiecare dată idei, concluzii, nedumeriri, certitudini. Uneori chiar certitudini pop.
E bine de spus că Ana Bănică locuiește la Techirghiol. Acolo lucrează, acolo locuiește. Și de acolo vine să fie ghid la MARe pentru o singură seară. Noi zicem că merită întâmpinată.
Așa că vă așteptăm să vă înscrieți la adresa de email: gift.shop@mare.ro
În caz că vă întrebați: intrarea e 30 de lei de persoană.
Este un eveniment care se desfășoară în muzeu, de la ora 19:00, DUPĂ ora închiderii. E ora aceea misterioasă în care, se pare, artiștii devin ghizi.