- This event has passed.
București: Muzeul dez-plictisit
10 iulie, 2019 - 12 iulie, 2019
DAA @MARe 2019 – de vară
Muzeul dez-plictisit
Data: 10,11,12 iulie
Tip atelier: vocațional
Tip înscriere: individuală, la MARe
Grupa de vârstă: 13-18 ani
Număr participanți ( min- max): grup 8-12 copii, 2 îndrumători
Interval orar: 11-14, prima zi, 11-15 ziua 2,3, cu o pauza de 20 min de masă
Tip activitate: explorare, prezentare (interviu înregistrat arhitect și curator), discuții ghidate, atelier construcție machete și desen.
Materiale: cuburi macheta muzeu ( atelier Mare de mic) creioane, carton mouse, cutter, dublu scotch, hîrtie desen,
Unde? Interior/exterior, sala amfiteatru – subsol (10 iulie), sala birou – mansardă (11, 12 iulie), MARe/Muzeul de Artă Recentă – bulevardul Primăverii nr 15, București
Tabara de vară urbană, trei zile consecutive.
Preț de persoană pentru cele 3 zile: 210 lei
Înscrieri la gift.shop@mare.ro
Despre ce este vorba?
În primul rând este vorba despre adolescenți. Pasionați de muzică, de jocuri video, de vloguri, de gadgeturi, de sport sau de călătorii, adolescenții nu sunt tocmai cel mai pasionat segment de public al unui muzeu de artă.
Adolescenții nu sunt atrași de vizitele la muzeele de artă, le consideră plictisitoare, rigide, îi deranjează că nu poti atinge și că nu poți interacționa cu exponatele. Și, atunci, cum faci un muzeu de artă prieten cu tine? Ce l-ar face interesant, dinamic mai ales când înțelegi prea puțin? Cum îl faci contemporan cu tine?
Aici putem formul obiectivul acestui curs:
Tinerii arhitecți/curatori vor fi provocați (și ajutați) să înțeleagă cum anume e gândit un muzeu de artă și să creeze propriul muzeu de artă în care ei și-ar petrece cu plăcere timpul împreună cu prietenii lor.
Vor fi provocați (și ajutați) ca viitori studenți arhitecți aspiranți (sau nu!), să înțeleagă, studiind un exemplu de bună practică, parcursul unui proiect de la idee la realizare și utilizare.
Prea des viitorii studenți la arhitectură își imaginează că meseria lor va presupune desene frumoase care duc la construcții impecabile, dar foarte puțini știu că acesta este doar vârful aisbergului. Natura complexă a meseriei și a cunoștințelor de care trebuie să dea dovadă e descoperită târziu și adesea abia atunci își dau seama că nu este pentru ei.) Iată ce se va întâmpla în cele trei zile de curs ”De-a arhitectura” la MARe:
Ziua 1
Tinerii cursanți vor explora și vor cerceta clădirea din 4 perspective diferite, punându-se și în pielea acestor actori:
1. Muzeul arhitectului (autorul)
2. Muzeul curatorului (clientul)
3. Muzeul vizitatorilor (publicul)
4. Muzeul comunității ( vecinii)
Vor diseca și reconstrui clădirea- funcțional, constructiv și estetic, discursul curatorial și modul de funcționare, impactul asupra vecinilor și comunității locale și nu în ultimul rând modelul de business.
Vor trebui să identifice:
• Motivele (nevoile) care au stat la baza temei proiectului de muzeu
• Condiționările impuse dar și oportunitățile aduse de locație, client, arhitect, comunitate, modul de operare, finanțare, etc
Răspunsurile la întrebările de mai jos se adresează unui grup de adolescenți ( 12-18 ani), durata totală a răspunsurilor să fie de maxim 5 minute.
Întrebări ”curator”:
1. Ce tema ați dat arhitectului la început?
2. Care au fost condiționările existente, dar cele auto-impuse?
3. Ce vi se par cel mai mare plus și cel mai mare minus al muzeului?
4. Ați ceva face altfel acum, ce?
Întrebări ”arhitect”:
1. Ce temă ați primit de la curator la început?
2. Care au fost condiționările existente, dar cele auto-impuse?
3. Ce vi se par cel mai mare plus și cel mai mare minus al muzeului?
4. Ați ceva face altfel acum, ce?
Ziua 2 & Ziua 3, ora 11-15
Vor crea la rândul lor o idee de proiect de muzeu de artă, în care le-ar plăcea să își petreacă timpul cu prietenii. Tema este un muzeu de dimensiune mică, ca MARe, de artă, situat în oraș. Se va materializa în desene, machete, text scris sau înregistrat, lucru în grupuri de 3-5 copii.
Ziua 3, ora 15-16
Prezentare public.
Activitatea se va finaliza și cu un set de sugestii pentru muzee de artă prietenoase cu adolescenții.