Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Buzău: Expoziția IN MEMORIAM: EROII NOȘTRI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1916-1918)

29 noiembrie, 2018 - 31 martie, 2019

Dragi prieteni,
În anul Centenarului ne-am îndreptat atenția asupra marilor personalități care au făcut Unirea.
Acum, în prag aniversar, ne aplecăm cu grijă și pioșenie către cei mulți, cei umili, cei care au luptat pentru realizarea acestui ideal. Această jertfă a lor ne impresionează și ne obligă la o datorie aproape sfântă: să-i cinstim, să nu-i uităm!
Expoziția IN MEMORIAM: EROII NOȘTRI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1916-1918) este un omagiu adus tinerilor satelor noastre, buzoienilor căzuți pentru patrie, mulți dintre ei rămași anonimi.
Am urmărit să îi aducem simbolic pe toți de prin sate, de prin pomelnice, de prin cărți, de prin arhive, să vi-i prezentăm, într-o interpretare artistică, metamorfozată și care să surprindă sintetic acel univers apus, al țăranului de acum 100 de ani, ajuns oștean în slujba țării. Fundalul sonor cuprinde și melodia Privind către ceruri, compusă special pentru acest eveniment de către colegul nostru, Alexandru Anghel. Titlul melodiei surprinde două ipostaze: privirea eroului muribund așteptându-și ridicarea sufletului la Domnul și privirea noastră, peste timp, către cei înălțați și aflați în veșnicie.
Laitmotivul expoziției este CRUCEA, cea care poartă pe ea două simboluri: imaginea MONUMENTULUI care depozitează în ea jertfa umană adusă de fiecare comună a județului și CĂMAȘA POPULARĂ TRADIȚIONALĂ, albă, curată, haina tinerilor bărbați care s-au întors morți în lumea plină de liniște a satului. Fiecare cruce din cele 85 expuse (câte una pentru fiecare comună a județului) este o materializare a vieților jertfite în război, cât și a recunoștinței și aprecierii pentru aceste jertfe.
Mai multe vă dezvăluim la vernisaj! Vă așteptăm cu drag să îi comemorăm, să-i pomenim și să le mulțumim!

Details

Start:
29 noiembrie, 2018
End:
31 martie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Buzău
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Buzău
B-dul Nicolae Bălcescu nr. 50
Buzău, Buzău 120360 Romania
+ Google Map
View Venue Website