
Buzău: Expoziția „In memoriam Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872-1925)”
5 martie - 20 mai

Expoziția temporară „In memoriam Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872-1925)”
Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, în colaborare cu Asociația Cultural-Științifică „In memoriam Gh. Munteanu-Murgoci” (Ploiești), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Geologic Național (București) și Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” (Râmnicu Sărat), organizează în perioada 5 martie – 20 mai 2025, expoziția temporară In memoriam Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872-1925).
Expoziția reunește obiecte personale, de memorialistică, comemorative sau aniversare, publicații ale savantului, hărți, manuscrise, eșantioane de mineralogie, eșantioane de cusături românești sau europene și cămăși populare colecționate de Gheorghe Munteanu-Murgoci și soția sa, cercetătoarea de folclor românesc, Agnes Murgoci (1874-1929).
Evenimentul este dedicat comemorării a 100 de ani de la trecerea în neființă a celui care a fost un mare om de știință, profesor, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea geologiei, pedologiei, geografiei și agrogeologiei în România, o personalitate științifică internațională cu multiple valențe care a făcut parte din generația celor ce au făurit România Mare. Expoziția cuprinde detalii despre opera lui Gh. Munteanu-Murgoci, primul docent universitar din România, savant cu o viziune genială și descoperiri în geologie și mineralogie, deschizător de drumuri în știință și ctitor de instituții.
Gheorghe Munteanu-Murgoci a desfășurat o laborioasă activitate în domenii precum: mineralogie, petrografie, tectonică, geografie, geologie, hidrologie, pedologia și cartografierea solurilor, fiind considerat unul dintre marii geologi ai lumii. A fost în egală măsură preocupat de valorificarea și importanța economică a resurselor subsolului: petrol, gaze, sare, apă pentru irigații și alimentări de apă. El a pus bazele învățământului și cercetării științifice moderne în geologia românească, a întemeiat Școala geologică românească modernă, fiind autorul a peste 200 de lucrări științifice.
O atenție specială este îndreptată asupra contribuției sale la studierea Zăcămintelor succinului din România (chihlimbar, romanit), prima monografie a resurselor de chihlimbar din Subcarpații de Curbură, în mod special a rumanitului de la Colţi. El a atras atenția asupra frumuseții chihlimbarului de la Buzău și a realizat o hartă a țării în care erau notate 44 de iviri de chihlimbar.
Expoziția ilustrează și aspecte inedite din viața privată (familia, călătoriile, relația apropiată cu Familia Regală) ori contribuția sa la înființarea și dezvoltarea Societății Turiștilor Români (Cătina, 1903), a Institutului de Studii Sud-Est Europene (1914), a Asociației „Cercetașii României” (1915) sau implicarea sa în bătăliile diplomatice din culisele Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920) pentru consacrarea internațională a Marii Uniri.
Cu ocazia acestui eveniment, artistul plastic Gheorghe Stanciu a realizat portretul savantului (ulei, pe pânză), pe care l-a donat Muzeului Județean Buzău.
Imaginea afișului reproduce fotografia din pașaportul lui Gheorghe Munteanu-Murgoci, din 7 noiembrie 1923, obiect care se află în colecția Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.
Vernisajul va avea loc în data de 5 martie 2025, la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă, str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, începând cu ora 11:00, iar intrarea este liberă.
Vă așteptăm la muzeu!
Manager,
- Daniel COSTACHE