Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Călărași: expoziția de gravură Maestrul & ucenicii. Atelierul de gravură – Ion Tițoiu, la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită la vernisajul expoziției de gravură

Maestrul & ucenicii. Atelierul de gravură – Ion Tițoiu

             Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, ora 13.00, la sediul muzeului din str. Progresului nr. 4.

Manifestarea este dedicată comemorării a 20 de ani de la atentatele sinucigașe coordonate de Al- Qaeda împotriva Statelor Unite. Proiectul îi aparține  maestrului  Ion Tițoiu care va marca acest moment prin deschiderea unei expoziții de gravură având tema „prăbușirea turnurilor gemene”. Alături de lucrările graficianului vor fi prezente pe simeze gravuri ale studenților săi de la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, unde graficianul Ion Tițoiu a fost lector universitar în intervalul 1996-2002 și unde a înființat secția de gravură clasică. Dintre cei 800 de studenți care au frecventat cursul său opțional, doar Mihai Zgondoiu a continuat să ducă mai departe învățătura maestrului său, însă manifestarea expozițională va cuprinde un număr de important de gravuri aparținând mai multor ucenici. Subiectul prăbușirii World Trade Center a fost completat de studenți și cu alte compoziții în aceeași tehnică, pornind de la subiectul Turnului Babel.

Lucrările care vor comemora cei 20 de ani de la tragicul eveniment au fost expuse și la New York, Berlin, Roma, Veneția, Paris, Budapesta, Viena, Londra, București, Timișoara, Paris,  Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, discursul vizual conținând simboluri arhetipale, elemente figurative și interpretate, sintetizate în structuri compoziționale al căror concept se referă la neprevăzut, la distorsiunile societății în care trăiește omul de acum, a cărei siguranță existențială este în permanență supusă unor pericole. Expoziția se află și sub semnul pedagogiei de artă românească, onorând și activitatea de profesor a maestrului Ion Tițoiu, unul dintre marii noștri gravori.

Ana Amelia Dincă

Details

Date:
2 October, 2021
Time:
08:00 - 17:00 EEST
Event Category:

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *