Vă rugăm să ne faceți onoarea de a participa la lansarea, extraordinară, a volumului
,,DE CE,
AVÂND STUDII LICEALE
ORI ACADEMICE,
FACEM GREȘELI DE EXPRIMARE?
Citate personalizate, cu explicații normative”
(Editura TIPO MOLDOVA, Iași, 2021),
autor: profesorul ILIE-ȘTEFAN RĂDULESCU
Evenimentul va avea loc în ziua de vineri, 14 ianuarie 2022, la ora 14.00, în foaierul (de la etaj) al Muzeului Municipal Călărași (în localul fostei primării).
Ilie-Ştefan Rădulescu s-a născut la 20 iulie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în Călăraşi, apoi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti.
Licenţiat în filologie şi profesor, gradul I, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, a colaborat în presă, după 1970, cu sute de articole şi studii de specialitate.
A publicat, pe lângă volume de istorie literară şi teatrală, de critică literară şi memorialistică, şi volume consacrate limbii literare actuale.
A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literar?publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Este membru fondator al Societăţii Scriitorilor
Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România, cetăţean de onoare al municipiului și al județului Călăraşi.
,,Degringolada” pe care o cunoaște, astăzi limba română literară nu este o noutate pentru nimeni … Refuzul, impardonabil, al multor oameni cu carte de a-și controla exprimarea (consultând fie un dicționar, fie, eventual, un manual de gramatică) mulțumiți de cele ,,învățate” cândva, ne produce o veritabilă stupoare … Ignoranță, suficiență ori aroganță?! Falsa ,,omniscienșă” – de care suferă nu puțini – nu poate acoperi, la nesfârșit lacunele, deseori grave, de cultură lingvistică …
Ortografia, ortoepia și punctuația unei limbi nu se aplică la întâmplare, ,,după ureche”, ci după normele academice ale țării, fără clișee lexicale, poncife și modele sintactice străine spiritului limbii române. Respectul pentru prppria exprimare nu este facultativ! Comunicarea dintre oameni trebuie să fie și corectă, și decentă (eventual elegantă) – semn al unei culturi și civilizații autentice! …
Este regretabil că numeroase instituții de presă și canale de televiziune, inclusiv un segment important de intelectuali din elita României asistă cu indiferență la ,,inflația mereu crescândă de agramatisme, care ne sufocă, de la o zi la alta, existența! …
Ilie-Ștefan Rădulescu