- This event has passed.
Călărași: Muzeul Dunării de Jos vă prezintă exponatul lunii aprilie 2024: sceptru din corn, Mostiștea
1 aprilie - 30 aprilie
Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, sceptru din corn.
Exponatul lunii aprilie face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului, fiind încadrat în epoca bronzului final – Cultura Coslogeni (cca. 1300-1100 a.Chr.). Sceptrul din corn a fost descoperit în punctul numit La Caraman, pe malul de nord – est al lacului Mostiștea, în partea de vest a satului Ulmu (jud. Călărași).
Piesa a fost descoperită în anul 1973, într-o campanie de cercetări sistematice condusă de Sebastian Morintz. Sceptrul cu numărul de inventar 39077 este din corn, prelucrat prin retezarea la bază a celor trei ramuri. Piesa prezintă un orificiu de înmănușare, iar starea de conservare este una bună. Dimensiunile acesteia sunt următoarele: L 99 mm, l 100 mm, grosime 60 mm.
Artefactul a fost prelucrat prin debitaj și abraziune. Debitajul primar (tăierea) s-a făcut cu o unealtă foarte bine ascuțită, printr-o tăiere fermă, exactă, astfel încât marginile extremităților sunt regulate, iar ulterior a fost chiar finisat prin abraziune. Tot prin debitaj și abraziune a fost înlăturată și rozeta specifică de la baza coarnelor.
Sceptrele/măciucile erau fixate într-un mâner de lemn, asemeni topoarelor de luptă, puteau întruchipa ideea de armă, ca simbol al războinicului, fiind utilizate în scop ceremonial. Nu se exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste obiecte să fi fost simple arme pentru lovirea de aproape, deși greutatea redusă a lor nu susține pe
deplin o astfel de funcționalitate.
Astfel de artefacte au mai fost descoperite în aria Culturii Noua la Cotârgaci (jud. Botoșani) șî în Republica Moldova (Odaia Miciurin).
Bibliografie
Adrian Florescu, Repertoriul culturii Noua Coslogeni din România, Așezări și necropole, Cultură si Civilizație la Dunărea de Jos Călărași,
IX, 1991.
Vasile Diaconu, Simboluri sociale în epoca bronzului. Sceptre din corn și os, Tyrageția, VIII, 2014, p. 173-184.
Vasile Diaconu, Adela Kovacs, Despre o categorie de artefacte din corn de cerb atribuite bronzului târziu din nord-estul României, Arheovest, IX, Cluj, 2021, p. 283-293.