Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Câmpulung: program noi la Mausoleului Eroilor de la Mateiaş

27 februarie, 2018 @ 09:00 - 31 decembrie, 2018 @ 22:00 EET

Muzeul Municipal Câmpulung a decis ca începând cu data de 1 Martie, până la sfârşitul anului 2018, să prelungească programul de vizitare al celui mai important monument istoric din zona Muscel – Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.
„Decizia a fost luată pentru a se putea oferi cât mai multor persoane o şansă de a vizita cel mai important monument comemorativ de pe această parte a Carpaţilor. Cu menţiunea că pentru toţi cei ce au, în acte, domiciliul pe municipiul Câmpulung pot vizita gratuit Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.”, a precizat managerul Muzeului Municipal Câmpulung Alexandru Oprea.
Programul de vizitare:
– 09.00 – 17.00, pentru Ansamblul Monumental, Capelă, Osuar şi Muzeul de Istorie Militară;
– 17.30 – 22.00, pentru Ansamblul Monumental, Capelă şi Osuarul Mausoleului.
Intrarea pentru cei ce nu au mutaţia în Câmpulung este de doar 5 lei pentru persoanele adulte, 3 lei pentru copii şi pensionari, gratuit pentru militari, iar dacă se doreşte ca turul să fie făcut cu un ghid din partea Muzeului taxa este de 15 lei/persoană.
Cu menţiunea că ghidajul este gratuit în cazul grupurilor mai mari de 15 persoane.

Prezentarea Complexului Muzeal Mateiaș

În zona Mateiașului, Grupul Nămăiești – condus de Generalul Traian Găiseanu – având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit, în perioada 25 septembrie/8 octombrie-10/23 noiembrie 1916. Prin luptele duse aici, a fost oprită înaintarea Puterilor centrale spre Câmpia Română, dar datorita străpungerii frontului pe Jiu soldații celor 2 divizii au primit ordin să se retragă – neînvinși – pe 16/29 noiembrie 1916, spre Târgoviște.
Complexul Memorial Mateiaş, inaugurat la 24 octombrie 1984, este dedicat eroilor căzuţi în luptele de apărare din octombrie noiembrie 1916.
La 18 iunie 1928, un comitet de iniţiativă din Câmpulung Muscel a hotărât să se facă demersuri în vederea construirii, sub egida Societăţii „Cultul Eroilor” a unui mausoleu pentru cinstirea eroilor originari din această parte a ţării, dar şi a celor înregimentaţi în alte unităţi militare participante la rezistenţa din ultimele luni ale anului 1916, de pe înălţimile Mateiaşului. Construcția mausoleului a fost terminată în anul 1935 urmându-se planurile arhitecților Dumitru Ionescu – Berechet și State Baloșin, în antrepriza fraților De Nicolo și Jean Mezaroba, constructori câmpulungeni. Obiectivul reprezintă o capelă. La subsolul construcției au fost așezate într-o criptă osemintele a peste 400 soldați și ofițeri aduse din cimitirele localităților învecinate sau direct de pe câmpul de luptă. Pe pereții laterali sunt așezate 31 plăci de marmură pe care au fost dăltuite numele tuturor celor aproximativ 2100 de eroi români.
Cu prilejul lucrărilor de consolidare și restaurare între anii 1979-1984, parterul monumentului a fost decorat cu un amplu și original mozaic gen „Murano” intitulat “ Glorie eternă eroilor neamului românesc”. Tot în această perioadă, pe baza unui proiect conceput de un grup de arhitecți argeșeni s-a trecut la terasarea și modelarea terenului, au fost amenajate spații pentru festivități, o scară monumentală, basoreliefuri și două săli de expoziție. În prima sală sunt consemnate principalele momente ale participării armatei române la primul război mondial și în mod deosebit, prezentarea luptelor desfășurate pe culoarul Rucăr- Bran. În cea de a doua sală a fost amenajată o sugestivă dioramă reprezentând luptele purtate de ostașii români pe înălțimile din apropiere, precum și un post de comandă. Urmând în continuare scările, la baza monumentului s-a realizat un basorelief de mari dimensiuni realizat de sculptorul câmpulungean Radu Adrian.
Monumentul este înscris la poziția nr. 1010, cu codul AG-IV-m-A-14017, în „Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr.2314/8 iulie 2004.

Details

Start:
27 februarie, 2018 @ 09:00 EET
End:
31 decembrie, 2018 @ 22:00 EET

Organizer

Muzeul Municipal din Câmpulung
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal din Câmpulung
Str. Negru Vodă nr. 119
Câmpulung, Argeș 115100 Romania
+ Google Map
View Venue Website