Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cantautor, șansonetist, rostitor de poezie, Sergiu Cioiu aduce pe scena Sălii Iosif Naghiu a sediului Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66 câțiva poeți români importanți aparținând mai multor generații, sâmbătă, 21 ianuarie 2023, ora 18.00.

21 ianuarie, 2023

Cantautor, șansonetist, rostitor de poezie, Sergiu Cioiu aduce pe scena Sălii Iosif Naghiu a sediului Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66 câțiva poeți români importanți aparținând mai multor generații, sâmbătă, 21 ianuarie 2023, ora 18.00.

„Sergiu Cioiu cântă poezia” reprezintă o întâlnire fericită dintre vocea caldă a artistului și poezia lui Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Romulus Vulpescu, Ștefan Radof și Alexandru Mandy. Recitalul include cântece cu o arhitectură sonoră savantă și dialoguri cu invitații care-l acompaniază pe artist, respectiv Vlad Crețu (voce și chitară) și Lyuben Gordievski (pian).

„De la şoaptele subtile la tonurile pline de pregnanţă, mereu tânărul artist (căci putem vorbi de o a doua tinereţe!) vădește o surprinzătoare capacitate de a doza şi exhiba o întreagă pluralitate de sentimente. Nu mai puţin frapantă se dovedește a fi debordanta energie cu care susţine intens tonusul exteriorizării timp de două ore încheiate. Realmente, o energie a dăruirii de sine şi a creativităţii, demnă de invidiat”, notează Florian Lungu, critic muzical.

Sergiu Cioiu (n. 7 octombrie 1940, Craiova) este actor, cântăreț și compozitor, interpret al unor cântece aparținând mai multor stiluri muzicale, precum jazz, swing, folk, pe care le-a fuzionat într-un mod cu totul personal și unic, adăugând adesea elemente de muzică populară veche și/sau lăutărească. Sergiu Cioiu a interpretat, înregistrat și itinerat în diferite concerte, spectacole sau recitaluri atât în România, cât și în străinătate cântecele scrise și compuse de Alexandru Mandy. Printre acestea se numără și Tripticul Brâncuși, compus din cântece având nume omonime sculpturilor monumentale ale lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, „Coloana Infinitului”, „Masa tăcerii”, „Poarta sărutului”, respectiv „Măiastra”. Artistul a fost, de asemenea, protagonistul unui film muzical ce avea ca subiect Ansamblul Monumental al lui Brâncuși, Tripticul, realizat de Paul Urmuzescu. Pelicula, realizată de redacția muzicală a Radio Televiziunii Române (RTV) la Târgu Jiu, a fost filmată în întregime în parcul care adăpostește cele trei lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuși.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Details

Date:
21 ianuarie, 2023
Event Category:
Website:
https://mnlr.ro/sergiu-cioiu-canta-poezia/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” – Muzeul Național al Literaturii Române – București
Str. Mărțișor nr. 26,
București, București 041242 Romania
+ Google Map