- This event has passed.
Chișinău: Expoziția Artiști români pe mapamond la Chișinău impreună cu donație de artă și carte
20 martie, 2023 @ 08:00 - 17:00 EET
Expoziția Artiști români pe mapamond la Chișinău impreună cu donație de artă și carte
Organizatori: Ministerul Culturii – Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, colecția av. George Șerban
Parteneri: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu Chișinău
Locație: Muzeul Național de Artă Chișinău
Data: 23 martie 2023, ora 19:00
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Expoziţia „Artişti români pe mapamond” este poate cel mai mare eveniment de acest fel ce a fost realizat în România la începutul anului 2023 şi dedicat artei contemporane româneşti, și care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă al Moldovei în data de 23 martie 2023, ora 18:00.
Sunt prezenți peste 50 de artişti români cu lucrări, ce aparţin colecţiei av. George Şerban din București şi care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează. Realizată printr-un parteneriat între Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău cu Muzeul Naţional Brukenthal și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, prin generozitatea colecţionarului George Şerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al muzeului sibian, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.
Dl. Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii din România a declarat: ”Crezul meu este că arta și cultura de pe ambele maluri ale Prutului, sunt aceleași și consider că deschiderea expoziției Artiști Români pe mapamond curatoriată de energicul manager Alexandru Constantin Chituță și realizată de Muzeul Național Brukenthal și colecția av. George Șerban la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău contribuie la păstrarea identității și a moștenirii care va reveni generațiilor viitoare dar și la promovarea artiștilor contemporani din ambele țări. Pe lângă partea expozițională, donația importantă de carte realizată de specialiștii Muzeului Național Brukenthal va contribui la dezvoltarea și debutul unei cooperări instituționale Sibiu – Chișinău, atât cu Muzeul Național de Artă al Moldovei cât și cu Facultatea de Arte Plastice și Design Chișinău. Implicarea mediului cultural din România și atenția oferită pentru tânăra generație din Republica Moldova este un fapt ce va trebui dezvoltat.
Felicităm și cooperarea exemplară dintre public și privat prin parteneriatul Muzeului Național Brukenthal și colecționarul George Șerban. Acest parteneriat exemplar a contribuit la realizarea mai multor expoziții în mai multe orașe din România dar și donație de opera de artă. Consider că evenimentele culturale de la Chișinău, prilejuite cu prilejul Unirii Basarabiei cu Țara Mamă vor fi încununate de succes și vor deschide noi schimburi de idei și colaborări.”
Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman a declarat: „Misiunea acestei expoziţii – serie expoziţională în devenire – dezvăluite publicului în aceatsă primăvară la Chișinău este să exploreze şi să celebreze creaţiile unor artişti români care, prin destinul lor creator, aparţin deja întregii lumi. Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată pe simezele eterne ale muzeelor din ţară şi străinătate, a fost validată de critici, precum şi de pasionaţii de artă din mediul privat şi constituie obiectul colecţiilor din lumea întreagă”.
„Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice începând din anii 1970 şi până în prezent.
Colecţia avocatului George Şerban este arhicunoscută şi consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din ţara noastră, iar o parte importantă din această colecţie este consacrată graficii româneşti însă în expoziţia de faţă, respectiv acest catalog, se găsesc şi lucrări de sculptură. Sunt artişti care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui pro¬gram care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Colecţionatul George Şerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artişti care sunt în expoziţie. Acesta a declarat: „În această expoziţie vom vedea o serie de artişti care au absolvit studii de artă în România şi au emigrat, fie înainte de anii ’90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecţionăm, le admirăm şi uneori le expunem în astfel de expoziţii. După anii ’90, mulţi dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziţii în Bucureşti sau în alte părţi ale ţării.”
În expoziţie vor fi expuse lucrări ale artiştilor: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuş, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Maschek Şerban Denissa, Mihuleac Wanda, Paul Neagu, Nicăpetre Petre Balanica, Peter Pusztai, Perahim Jules, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Popa Valentin, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Rusu Petre, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Sechel Perrois Delia, Velicu Petre, Csaba Zemlenyi, Vulcănescu Mihu, Traian A. Filip, Popescu Kira Cristinel, Ştefănescu-Scheinder Alma Mariana, Istrati Alexandre, Frankl Sofia, Gert Fabritius.
În cadrul evenimentului colecționarului George Șerban va dona Muzeului Național de Artă din Chișinău 20 de lucrări: stampe japoneze și artă românească iar Muzeul Național Brukenthal va dona diferite volume și albume de artă.