Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cincșor, jud. Brașov: expoziția de fotografie ”Resturi și rosturi. Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor”

12 noiembrie, 2017 - 31 decembrie, 2017

Biserica evanghelică din Făgăraș, Piața Republicii nr. 16

Expoziția de fotografie este o parte componentă a proiectului pilot Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului, prin care Asociația Renascendis a realizat o inventariere, documentare și cercetare completă a bunurilor culturale mobile deținute de parohiile evanghelice din Făgăraș/ Fogarasch, Bărcut/ Bekokten, Felmer/ Felmern, Rodbav/ Rohrbach, Șoarș/ Scharosch, Seliștat/ Seligstadt, Jibert/ Seiburg, Lovnic/ Leblang și Șercaia/ Schirkanyen, parohii subordonate Bisericii Evanghelice C. A. Făgăraș.

Așa cum proiectul a mers dincolo de harta uzuală a bisericilor săsești și a vizat monumente și bunuri istorice și artistice mai puțin cunoscute publicului și specialiștilor, așa și expoziția propune o viziune specială asupra obiectelor cu istorie din biserici, un mod de vizitare deosebit. Detaliul este cel care face diferența între construcții de multe ori asemănătoare, între interioare care îndeplinesc aceleași funcții și care sunt construite după aceleași principii. Însă detaliul este cel care scapă vizitatorului de cele mai multe ori, în lipsa unui ghid profesionist sau a unor informații coerente destinate unei vizitări de calitate. Expoziția îi invită pe cei interesați de bisericile săsești să poposească un pic mai mult în preajma monumentelor, să acorde câteva clipe în plus căutării de mici comori culturale ascunse ochiului turistului grăbit.

Simultan, expoziția încearcă să atragă atenția asupra necesității de a proteja și obiectele, nu numai clădirile. Încearcă să sublinieze că cele două categorii pot oferi o imagine completă a culturii săsești numai împreună și că avem nevoie de soluții corecte de depozitate, conservare, restaurare, expunere și promovare a bunurilor care, din cauza condițiilor actuale și în lipsa comunităților, trebuie uneori să părăsească locurile cărora au fost destinate pentru a supraviețui.

 

Details

Start:
12 noiembrie, 2017
End:
31 decembrie, 2017
Event Category:
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Asociația Renascendis

Venue

Biserica Evanghelică din Făgăraș
Piața Republicii nr. 16
Făgăraș, Brașov Romania
+ Google Map