Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ciucea, jud. Cluj: expoziție aniversară cu importante lucrări de artă plastică și cu valoare memorială din colecțiile Muzeului Memorial „Octavian Goga”

19 aprilie @ 15:31 EEST

La împlinirea a 134 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga, Muzeul Memorial „Octavian Goga” vă invită la o expoziție aniversară cu importante lucrări de artă plastică și cu valoare memorială din colecțiile muzeului.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 1 aprilie 2015 de la ora 13.

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 aprilie -18 mai 2015

Lucrările expuse, preponderent portrete ale poetului Octavian Goga, intenționează să releve vizitatorului personalitatea poetului. De la reprezentarea din perioada de tinerețe, redată în Portretul realizat de pictorul Camil Ressu în anul 1920, ce exaltă un aer de romantism adolescentin, la lucrarea de dimensiuni și expresivitate monumentale din Portretul lui Octavian Goga pictat de către Hans Eder în anul 1936, expoziția se dorește o incursiune în viața poetului, prin intermediul mijloacelor de expresie plastică ale unora dintre cele mai valoroase lucrări de pictură din colecțiile Muzeului Memorial „Octavian Goga”. Într-o notă ușor satirică, printre portretele redate într-un stil preponderent narativ și celelalte picturi de șevalet cu relevanță specială pentru viața sau locurile de care se leagă crea ția poetului, ca de exemplu Casa din Rășinari, pictată de Dimitrie N. Cabadaiev, se interepun o serie de caricaturi, desene care-l reprezintă pe Octavian Goga, printre alte personalități politice ale vremii, cum ar fi: Mareșalul Averescu, I. G. Duca, Nicolae Iorga, Vintilă Brătianu, Trancu Iași, precum și fotografii din colecția muzeului cu importantă valoare memorialistică. Nu în ultimul rând, în această expoziție, dorim să prezentăm, o lucrare inedită , un desen în creion de dimensiuni monumentale ( 205 / 120 cm), realizat în anul 1914, care-l reprezintă pe Octavian Goga alături de prietenul său Aurel Vlaicu.

dr. Ioana Lidia Ilea, manager

Details

Date:
19 aprilie, 2024
Time:
15:31 EEST
Event Category:
Event Tags:
, ,