Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ciucea, jud. Cluj: Expoziția de artă decorativă “Argint și geme” (15.02.2025 – 31.03.2025)

15 februarie - 31 martie

Expoziția de artă decorativă “Argint și geme”
(15.02.2025 – 31.03.2025)
Unul dintre cele mai vechi metale preţioase, un simbol al purităţii şi al inţelepciunii, argintul este un metal nobil având și o gamă largă de întrebuințări industriale.
Una dintre cele mai vechi forme de investiție cunoscute de om pe parcursul istoriei, argintul a jucat un rol proeminent în producția bijuteriilor și a obiectelor de artă, fiind folosit atât pentru proprietatea lui de a atrage prosperitatea spirituală, cât și pentru baterea monedelor, crearea bijuteriilor și a obiectelor de artă.
Utilizate în uzul casnic, argintăriile înnobilează locuințele, tacâmurile de argint reprezentând dintotdeauna un simbol al caselor nobiliare.
Gema este un nume generic atât pentru orice tip de piatră prețioasă translucidă, în stare cristalină pură, cât și pentru o piatră folosită în bijuterie sau un obiect de artă confecționate dintr-o piatră prețioasă sau semiprețioasă.
Asociindu-se cu energia și intuiția feminină, combinația dintre argint și geme simbolizează puritatea, claritatea, perseverența, voința, dinamismul.
Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, am inaugurat expoziția de artă decorativă “Argint și geme”, o expoziție conținând mai multe obiecte din argint aparținându-i familiei Goga.
Publicul doritor de a vedea obiecte personale și de uz casinc a căror manufactură aparține atelierelor franceze din sec XX cu inspirație din moda sec XVIII- XIX, care s-a perpetuat și în cursul sec XX. Stilul epocii moderne, inspirat din principiile renașterii târzii presupunea decorarea obiectelor din argint cu motive florale, minuțios și atent lucrate prin intermediul tehnicii ce implica gravarea manuală a argintului. În sec. XX, gravarea și decorarea obiectelor de argint reprezenta o formă de artă apreciată și râvnită de către marile personalități ale perioadei interbelice,
Vizitatorii vor rămâne impresionați de obiectele din argint emănând stil, eleganță și rafinament (toate din secolul XX): un pămătuf având proeminența decorată cu elemente vegetale, cu păr natural; o strecurătoare din argint cu mâner de fildeș; un set de pahare și păhărele cu talpă de diverse dimensiuni gravate cu forme geometrice, floarale, redând construcții arhitecturale specifice sec. XX; o foarfecă pentru tăierea lumânărilor și o tăviță din argint decorate cu gravuri transpunând ornamente florale specifice sec. XX; un potir cu incrustații florale; un vas oval masiv, asemănător formei unui ou, în care se puneau petale de flori cu miros puternic pentru a schimba mireasma încăperilor sau a introduce plantele aromate în vasul cu apă fierbinte pentru prepararea ceaiului; un cuțit pentru tăierea tortului cu mâner realizat din fildeș și suprafața de tăiere onramentată cu elemente zoomorfe; o perie cu forme florale sculptate în basorelief direct în argint și păr natural de origine animală; un clește pentru cuburi de zahăr.
O adevărată emblemă a artei moderne, toate obiectele expuse păstrează amprenta unei personalități care a marcat profund literatura și cultura națională.
Expoziția poate fi admirată până la finele lunii martie curent, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 .
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!

Detalii

Începe:
15 februarie
Se termină:
31 martie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/muzeul.octaviangoga.7/posts/1304119037489438

Organizator

Muzeul Memorial „Octavian Goga”
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Memorial “Octavian Goga“ – Ciucea
Str. Principală nr. 4
Ciucea, Cluj 407225 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare