Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ciucea, jud. Cluj: Expoziția de carte “Ediții rare, princeps și de lux în biblioteca poetului” (01.10.2024-31.10.2024)

1 octombrie - 31 octombrie

Expoziția de carte “Ediții rare, princeps și de lux în biblioteca poetului”
(01.10.2024-31.10.2024)
Având un sens denotativ și referindu-se la raritatea acestora (din cauza vechimii sau a tirajului mic), sintagma “cărţi rare” dezvoltă şi un sens conotativ (figurat) care face trimitere la unicitatea şi valoarea deosebită a învăţăturilor din cărţi.
De regulă, o carte rară este greu de găsit pe piață din cauza datei timpurii de tipărire sau a numărului limitat tipărit.
Pe lângă cele specificate, există și alți factori de clasificare a cărților rare, inclusiv: atribuirea unei ediții de cărți celebre sau de importanță majoră pentru un domeniu; semnarea de către un autor celebru sau dedicate unei personalităţi; deținerea anterioară a acesteia de către o celebritate; conținerea unor elemente de interes special sau de o importanță estetică; un design unic sau neobișnuit; ilustrații ale unor artiști importanți; caracteristici fizice neobișnuite (precum filigranele); utilizarea în cadrul tipăririi acestora a unei prese speciale; o legătură rafinată sau remarcabilă etc.
Expresia “ediții princeps” (primele ediții apărute ale unor opere literare existente anterior doar ca manuscris și puse în circulație în unele cazuri doar sub formă unor exemplare copiate manual), inițial referinsu-se la în special la opere literare clasice scrise în epoca antichității greco-romane, ulterior a fost utilizată într-un sens mai larg, cuprinzând toate operele literare medievale occidentale.
Utilizate ca un stimulent de marketing pentru diferite tipuri de produse artistice publicate inițial, termenii “ediție specială”, “ediție limitată” (precum și variantele “ediții de lux” sau “ediție de colecție”) indică numărul limitat de exemplare produse, implicând inclusiv includerea unui material suplimentar de un anumit tip.
Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, am inaugurat expoziția temporară de carte “Ediții rare, princeps și de lux în biblioteca poetului”.
Cuprinzând câteva exemplare de cărții rare, ediții princeps și de lux, expoziția conșține următoarele opere:
1. Romanul “Cervantes”, de Bruno Franc, “Cervantes”, editat la “Henschelverlag” (Berlin) în 1952;
2. Capodopera scriitorului francez de teatru Jean-Baptiste Poquelin (cunoscut mai bine ca Molière) “Les Femmes savantes” (“Doamnele savante”), o capodoperă din 1672, născută din finalul posibilei folosințe a muzicii în teatru, un real succes ce a condus spre ultima sa lucrare, de asemenea considerată de mare valoare.
3. Johann Wolfgang von Goethe, “Faust”, Berlin, 1932 (tragedia în două părți scrisă preponderent în versuri rimate), considerată de mulți drept cea mai mare operă a literaturii germane, piesa cu cel mai mare număr de spectatori din teatrele nemțești.
4. Archibald Joseph Cronin, “Die sterne blicken herab” (“Stelele strălucesc aproape”), editura “Karl H. Bischoff Verlac”, Berlin, Wien, Leipzig, 1942, un roman, acțiunea căruia se desfășoară în lumea senzațională a afacerilor, cu lovituri si suprize uluitoare, pe care milioane de cititori au ajuns să le aștepte și să le îndrăgească.
5. Dicționarul “Whoʼs who in Central and East-Europe, 1933/34” (“The Central European Times Publishing CO LTD., ZURIVH, 1933/34”), editat de către un colectiv de autori sub conducerea lui Stephen Taylor, un dicționar biografic care cuprinde circa 10.000 de biografii ale unor personalități marcante din Albania, Austria, Bulgaria, Cehoslovacia, Danzig, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Polonia, România, Elveția, Turcia și Iugoslavia.
Expoziția poate fi adrmirată pe întreg parcursul lunii octombrie.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!

Details

Start:
1 octombrie
End:
31 octombrie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/muzeul.octaviangoga.7/posts/1214420589792617

Organizer

Muzeul Memorial „Octavian Goga”
View Organizer Website

Venue

Muzeul Memorial “Octavian Goga“ – Ciucea
Str. Principală nr. 4
Ciucea, Cluj 407225 Romania
+ Google Map
View Venue Website