Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ciucea, jud. Cluj: Expoziție literară și fotografică dedicată zilei de naștere a poetului Octavian Goga “Ciucea și Rășinari – răscrucea orizonturilor”

1 aprilie - 30 aprilie

Expoziție literară și fotografică dedicată zilei de naștere a poetului Octavian Goga
“Ciucea și Rășinari – răscrucea orizonturilor”
(01.04.2024 – 30.04.2024)
“Eu sunt o lacrimă târzie
Din plânsul unei mii de ani,
Sunt visul care reînvie
La vetrele celor orfani.
Sunt o mustrare călătoare
De pe tărâmuri fără glas,
Şi dintr-o lume care moare
Sunt strigătul ce-a mai rămas.”
(Octavian GOGA, “Fără țară”)
Astăzi, 01 aprilie 2024, se împlinesc 143 ani de la nașterea poetului, dramaturgului, traducătorului, publicistului și omului politic Octavian Goga, despre care însuși academicianul George Călinescu (personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române) afirmase în renumita sinteză de istorie literară “Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (“Editura Fundațiilor Regale”, 1941): “după Eminescu și Macedonski, Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulțimii, poet național totdeodată și pur ca și Eminescu”.
Intrând în publicistica literară cu recomandări din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Puşcariu, Nicolae Iorga, Vasile Goldiş, Eugen Lovinescu, în 1920 O. Goga a fost ales membru al Academiei Romane, iar în 1924 a primit “Premiul Național de Poezie” şi “Premiul Național Mihail Sadoveanu”.
Probabil, cel mai autentic continuator al liricii eminesciene, Octavian Goga a intuit mai mult ca oricine valoarea poetică a doinelor, exprimându-și ca nimeni altul sentimentele de dor, de jale, înstrăinare, revoltă, tristețe, iubire, regret etc.
Personalitate marcantă a literaturii și a politicii românești dintre cele două războaie mondiale, O. Goga este pe bună dreptate considerat poet de o inestimabilă valoare culturală şi spirituală, un politician echilibrat, apreciat inclusiv de către Regele Carol al II-lea.
Ridicând lirica românească către noi culmi ale creației, O. Goga a realizat o nouă liricizare a poeziei, manifestându-se drept un poet de o inestimabilă valoare culturală și spirituală.
Muzeul Memorial “Octavian Goga” (Ciucea) celebrează această dată semnificativă prin lansarea expoziției literare și fotografice “Ciucea și Rășinari – răscrucea orizonturilor”, expoziție care poate fi admirată pe parcursul întregii luni.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!

Organizer

Muzeul Memorial „Octavian Goga”
View Organizer Website

Venue

Muzeul Memorial “Octavian Goga“ – Ciucea
Str. Principală nr. 4
Ciucea, Cluj 407225 Romania
+ Google Map
View Venue Website