Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Artist Talk-ul dintre Ștefan Ungureanu și Ioana Marinescu prezintă publicului brașovean modul în care arta contemporană poate intra în dialog cu patrimoniul.

18 ianuarie, 2019

Artist Talk-ul dintre Ștefan Ungureanu și Ioana Marinescu prezintă publicului brașovean modul în care arta contemporană poate intra în dialog cu patrimoniul.

Ștefan Ungureanu pornește de la ideea că hărțile sunt imagini mental-abstracte ale unor peisaje cât se poate de concrete. Așa cum limbajul sintetizează realitatea vieții din jurul nostru, la fel o face și imaginea. Și dacă un desen este o reprezentare simbolică sau aproximativă a unui obiect din fața artistului, atunci harta este un conglomerat de realități, sintetizate și simbolizate astfel încât să producă sens și să ofere orientare în spațiu și timp.
Pornind de la exemplul dat de Tectonica Umbrei, cea mai recentă expoziție a lui Ungureanu, din spațiul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, cei doi invitați vor explica și vor dezbate legătura dintre expoziția temporară (deschisă în nou-inauguratul spațiu al muzeului) și obiectele din expunerea permanentă.
O practică atât de cunoscută în alte colțuri ale lumii, inserarea de artă contemporană este mai degrabă o premieră pentru spațiul unui muzeu al cărui patrimoniu nu este reprezentat de artele plastice. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi are de asemenea un profil inedit, în alte țări europene, hărțile fiind asimilate unor spații de tip muzeu al orașului sau muzeu de istorie.

Ștefan Ungureanu (n.1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizează și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea lui Dragoș Gheorghiu. O parte dintre rezultatele cercetării sunt prezentate în această expoziție și în șirul de evenimente care sprijină acest demers.
http://stefanungureanu.com/

Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery în București. Din 2015 lucrează la un doctorat pe tema biografiei cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști, printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup.
http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.
http://www.muzeulhartilor.ro/

Asociația ARCHÉ este o organizație care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural. Misiunea sa este de a susține și promova interesul pentru patrimoniu, prin înțelegerea rolului social al acestuia și a valorilor specifice. Echipa Asociației ARCHÉ, alcătuită din profesioniști, din domenii precum arhitectură, istorie, istoria artei, economie, științe juridice și comunicare, și-a propus să atragă atenția asupra faptului că patrimoniul este o resursă complexă și sensibilă, în continuă nevoie de cunoaștere și gestionare atentă.

https://www.arche.ro/

Artist Talk-ul Tectonica Umbrei este realizat în parteneriat cu Asociația ARCHÉ.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Artist Talk Tectonica Umbrei este una dintre manifestările dedicate sărbătorii Zilei Culturii Naționale.

Detalii

Dată:
18 ianuarie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizatori

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Asociația ARCHÉ

Loc de desfășurare

Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Bd. Eroilor 29, parter Rectorat UTBv
Brașov, 500036 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare