Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: CALEA MARII UNIRI. ATELIERUL ARTISTULUI Tommy Barr – Mirela Ungureanu. PICTURĂ – WORKSHOP

7 noiembrie, 2018 - 25 noiembrie, 2018

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 7 – 25 noiembrie 2018, expoziţia „Calea Marii Uniri. Atelierul artistului”, cu lucrări realizate de către artiștii Mirela Ungureanu (România) și Tommy Barr (Irlanda).

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 9 noiembrie 2018, ora 18, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, în prezenţa celor doi artiști, Mirela Ungureanu și Tommy Barr, și a curatorului expoziţiei dr. Ioana Filipescu. Seara deschiderii oficiale a evenimentului va fi precedată de un workshop interactiv în care cei doi pictori vor interacționa cu vizitatorii, oferind totodată informații cu privire la tehnica și tema aleasă.

Expoziția va reuni colaborarea dintre doi pictori ce provin din spații culturale diferite. Ei vor elabora în paralel teme și motive artistice din peisajul cultural al României actuale și din perioada Marii Uniri. Workshop-ul și expoziția se doresc a fi un joc și o invitație pe care artiștii o adresează publicului, prin care acesta va fi solicitat să identifice atât motive și detalii din perimetrul Muzeului de Artă din Cluj, cât și figuri istorice din prima jumătate a secolului XX.

Pentru Mirela Ungureanu tema a constituit o provocare și totodată un prilej de dialog cu persoane de vârste și medii socio-culturale diferite. Tema interviurilor s-a concentrat pe simbolismul și importanța istorică a Marii Uniri. Cele mai semnificative răspunsuri s-au concretizat în jurul Cetății de la Alba Iulia, unde s-a înfăptuit unirea regiunilor istorice ale României, și a elitei politice responsabile cu orchestrarea acestui eveniment istoric.

Proiectul pictoriței menține ideea de unire la nivelul exprimării vizuale prin asamblarea unor peisaje abstracte de mici dimensiuni (tehnică mixtă) sub forma mai amplă a hărților regiunilor istorice ale României. Construcția finală a hărții României întregite va reveni privitorului angajat activ în mesajul vizual. O a doua instalație va avea ca temă centrală spațiul românesc, evenimentele de la Alba Iulia și va cuprinde picturi în tehnica ulei pe pânză înfățișând fragmente ale momentului 1918, atât episoade istorice, cât și portrete ale protagoniștilor unirii. Sub această formă se va evoca vizual Calea Marii Uniri ce a materializat pictural interviurile realizate de artistă în primăvara anului 2018 cu scopul îndeplinirii acestei expoziții.

Artistul irlandez Tommy Barr pornește dintr-o direcție opusă față de Mirela Ungureanu, anume dinspre microcosmosul și destinul obiectelor și motivelor de mici dimensiuni împrăștiate de-a lungul vremii pe calea unirii. Desenele și picturile sale se inspiră cu precădere din colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, reimaginând artefactele într-o viziune contemporană. El omagiază creativitatea artizanilor trecutului, aruncând totodată punți spre viitor. Pictorul dorește să atragă atenția asupra continuității momentului 1918 și a urmărilor de care ne bucurăm și în ziua de astăzi.

Expoziția se dorește a fi o omagiere a importantei cotituri din istoria recentă a României, contribuind la aprecierea și celebrarea acestui eveniment național. Deschiderea oficială a evenimentului va fi precedată de o săptămână în care cei doi pictori vor completa lucrările deja finalizate cu noi desene și schițe în cadrul unui atelier deschis. Vizitatorii vor fi invitați să dialogheze direct cu artiștii despre conceptul expoziției, urmând ca părerile și recomandările lor să fie arhivate într-un caiet de memorii ce va fi păstrat de către aceștia.

https://www.macluj.ro/calea-marii-uniri.html

 

Details

Start:
7 noiembrie, 2018
End:
25 noiembrie, 2018
Event Category:

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website