Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Cluj-Napoca: „Exponatul lunii octombrie” la Muzeul Mitropoliei Clujului este diploma de Cetățean de Onoare al Clujului, primită în data de 31 octombrie 1933 de către vlădica Nicolae Ivan.

Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
În aceaste lunii ale anului 2021, Eparhia noastră marchază, rând pe rând, numeroase „borne centenare”, toate legate de reînființarea, în 1921, a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Împlinirea acestui vis se leagă, în foarte mare măsură, de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan, meritele sale în constituirea acestei eparhii, în dezvoltarea vieții bisericești, a dimensiunii academice și culturale dar și edilitare fiind unele de necontestat. Acest fapt nu este doar o simplă constatare, rezultată în urma filtrării istorice a evenimentelor, contemporanii săi apreciind încă de atunci dedicarea și implicarea ierarhului în tot ceea ce însemna viața Bisericii și a Urbei.
Tocmai de aceea, propunem ca „Exponatul lunii octombrie” diploma de Cetățean de Onoare al Clujului, primită în data de 31 octombrie 1933 de către vlădica Nicolae Ivan. Având dimensiunile de 60/80 de cm, și fiind realizată cu o deosebită măestrie artistică, aceasta cuprinde în textul ei reflectarea importanței ierarhului în viața cetății, întreaga sa muncă și tot sacrificiul fiind îndreptate spre folosul Bisericii și al Neamului românesc.
„Noi, Comisia Interimară a Municipiului Cluj a proclamat pe Preasfinția Sa Episcopul Nicolae Ivan al Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CLUJ, investindu-l cu toate drepturile și privilegiile noastre cetățenești ca recunoaștere pentru meritele deosebite câștigate prin munca stăruitoare și neobosită săvârșită în folosul întăririi și afirmării elementului românesc și a credinței creștine în Municipiul Cluj, precum și pentru înfrumusețarea acestui Municipiu prin inițierea și înfăptuirea sfântului lăcaș al Catedralei Ortodoxe Românești.
Viața lui de muncă fără preget și jertfa închinată pentru Neam și Biserică să fie pildă urmașilor.
Drept care i-am dat această diplomă întărită cu sigiliul cel mare al Municipiului Cluj și cu iscăliturile noastre.
Din ședința Comisiei Interimare a Municipiului Cluj de la 31 octombrie 1933.
Președinte: N. Drăganu”
Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
27 October
End:
31 October
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
View Organizer Website

Venue

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Piaţa Avram Iancu nr. 18, et. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400117 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *