- This event has passed.
Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită joi, 18 mai 2023, începând cu ora 18:00, la spectacolul folcloric„Nunțile de altădată”
18 mai, 2023
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 18 mai 2023, începând cu ora 18:00, la spectacolul folcloric„Nunțile de altădată”, organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Artiști consacrați, grupuri tradiționale și jucăuși vor readuce la viață tradițiile și obiceiurile străvechi ale nunților clujene. Spectacolul va fi susținut de Amalia Codorean Chindriș, Iosif Rusu și Mariana Morcan, alăguri de Orchestra „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. În fața publicului vor mai evolua: Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai și Școala de Super Dănțăuși, coordonatori prof. coregrafi Alina Remeș și Paul-Alexandru Remeș, Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu și Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman, coordonat de Aurora Cozma.
Pe durata evenimentului, publicul este invitat să afle care erau etapele nunții și ce tradiții și obiceiuri existau în vechime, legate de acest moment important din viața omului. Moment hotărâtor în viaţa omului şi a satului, nunta constituie o manifestare folclorică de o mare complexitate, prin multitudinea actelor ceremonial-rituale, care se derulează înlănţuite ca într-un veritabil scenariu şi sunt marcate de o poezie de mare frumuseţe. Aceste acte marchează despărţirea mirilor de vechea lor formă de viaţă şi integrarea în viaţa de familie. Din fastul acestui ceremonial nu lipseau jocul, cântecul, oraţiile şi voia bună. Totul se desfăşura, în vechime, după legi nescrise, înrădăcinate în datina străbună și respectate cu sfinţenie.
Astăzi, însă, aceste tradiții și obiceiuri sunt practicate din ce în ce mai rar. O parte dintre ele, precum: chematul la nuntă, gătitul miresei, strigatul în prag și primirea mirilor de către soacră, datul găinii la nași și jocul miresei vor fi puse în scenă, în spectacolul „Nunțile de altădată”, prezentat de Grigore Sâmboan.
Evenimentul va avea loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Intrarea la eveniment este liberă!