Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Concert de muzică veche la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională

19 iunie @ 19:21 EEST

Marți, 7 iunie, de la ora 18:00, publicul meloman este invitat să ia parte la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22). Evenimentul va fi dedicat în întregime muzicii vechi și lucrărilor pentru clavecin.
La Sala Symposium de la parterul bibliotecii vor fi invitați să concerteze: Raluca Enea – clavecin, Ladislau Csendeș – vioară, Mircea Ionescu – vioară și EugenBogdan Popa– violoncel.
Cele mai valoroase partituri de muzică veche aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale vor prinde viață marți prin concertul care va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Arcangelo Corelli, Jean-Philippe Rameau și Antonio Vivaldi.
Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin www.EnjoyTV.ro.

ecbbaf58-b07f-49ca-8d09-043d4ad551ba

Programul concertului:


A. Vivaldi – Sonata RV 72 pentru două viori și basso continuo
J. S. Bach – Sonata în do minor pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1017
A. Corelli – Sonata în fa major pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 10
J. S. Bach – Sonata în re major pentru viola da gamba şi clavecin obligat, BWV 1028
A. Corelli – Sonata în re minor pentru vioară şi basso continuo, op. 5, nr. 7
J. S. Bach – Sonata în la major pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1015
J. Ph. Rameau – Din colecţia „Pieces de Clavecin en Concerts” 1741 – Din 3e Concert –Tambourins
Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și Diana Gheorghiu – compozitor.
Publicul va putea vizita marți expoziția partiturilor interpretate de artiști, dar și alte partituri valoroase compuse de G.F. Handel, H. Purcell, D. Scarlatti și J.S. Bach,publicate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.

ede23217-ad17-405a-b3e1-046e529b3d27

Arhiva primelor 5 „Volume” ale Stagiunii de colecție poate fi urmărită pe EnjoyTV.ro.

03946b63-6148-4ff6-ace6-164f74bc84e4

Despre Stagiunea de colecție
Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, cele 6 concerte ale Stagiunii de colecție și-au propus să reînvie pagini valoroase din muzica universală și românească, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie. Partiturile alese au fost Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) alături de Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.
Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Despre Raluca Enea
Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare – clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main şi Hochschule für Musik und Tanz Köln. În cadrul studiilor din Germania, specializările principale au fost clavecin și basso continuo – acompaniament, studiile axându-se pe: interpretare istorică, muzică de cameră, sisteme de acordaj istoric, improvizație, sintaxă și retorică muzicală. Raluca a obținut nota maximă la recitalul solo de la final de master din cadrul Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main iar tema lucrării de dizertație a fost ”Folia among the ternary dances of the Baroque suite”.
A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia).
A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. Între cele mai importante proiecte concertistice desfășurate se numără: Integrala J. Ph. Rameau – „Pièces de Clavecin en Concerts” desfășurată în compania instrumentiștilor Melinda Béres – vioară barocă și Szilárd Chereji – viola da gamba, Integrala J. S. Bach – „Sonatele pentru violoncel și clavecin obligat”, proiect desfășurat în compania violoncelistului Eugen – Bogdan Popa, Integrala A. Corelli – Sonate pentru vioară și basso continuo, Op. 5 sau J. S. Bach – Integrala Sonatelor pentru vioară și clavecin obligat, ultimele două susținute în companiei violonistei Melinda Béres.
Când nu cântă la clavecin, Raluca este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” Bucureşti, cadru didactic asociat şi doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București. Coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România. În vacanța de vară este coordonator administrativ al Taberei Medievale pentru Copii şi, în permanenţă, mama Letiției şi a lui Petru, îndeplinind astfel rolul de ”all – in – one”.

Despre Ladislau Csendeș
Ladislau Csendeș a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, obţinând mai întâi diplomă de violonist şi apoi titlul de doctor în muzicologie – specializarea Teoria interpretării muzicale. A urmat cursuri de măiestrie instrumentală cu A.Gertler (Bruxelles1981, 1983) şi P.Csaba (Paris1990), respectiv de analiză muzicală cu G.Ligeti (Szombathely1990). A fost invitat să concerteze în Austria Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Singapore, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, precum şi în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale: Wien Modern(2003), G. Enescu(2003), Toamna Varşoviană(2002), Haydn(2001), Appenzeller Winter(2000), Bach non-stop(2000), World Music Days(1999), Festivalul muzicii sileziene, Katowice(1998), Tage für Neue Musik(1996), BEMUS(1994), Concerti per l’Europa(1992), Săptămâna Muzicii Noi Bucureşti (1990-2003).
Dintre nenumăratele prime audiţii româneşti pe care le-a realizat sunt demne de menționat Capricii şi Ragas pentru vioară şi orchestră de Aurel Stroe (1997) şi Malinconia furiosa pentru violă şi orchestră de Anatol Vieru (2003). Ca solist al Filarmonicii G. Enescu, al Virtuozilor din Bucureşti, al Orchestrelor Radio şi al altor valoroase ansambluri simfonice, a colaborat cu reputaţi dirijori ca Horia Andreescu, Ludovic Bács, Sergiu Comissiona, Corneliu Dumbrăveanu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Emil Simon. Discografia sa cuprinde lucrări dedicate viorii, violei şi violei d’amore din cele mai diferite perioade istorice şi arii culturale, muzică veche şi contemporană, creaţii concertante şi camerale deopotrivă.

Despre Mircea Ionescu
Mircea Ionescu este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, secțiile interpretare și dirijat. A urmat cursuri de perfecționare în domeniul interpretării muzicii vechi în cadrul Haendel Akademie Karlsruhe susținând concerte înstrăinătate în compania ansambluli orchestral al acesteia.
A susținut de asemenea concerte în România și în străinătate în compania unor importante ansambluri de muzică veche, între care poate fi amintit ansamblul Balkan Baroque Band condus de Jean – Cristopher Frisch.
Este artist liric în cadrul Filarmonicii „G. Enescu” București.

Despre Eugen-Bogdan Popa
Eugen Bogdan Popa s-a născut în Iaşi în anul 1980 şi a urmat cursurile Liceului de Artă “Octav Băncilă” din acelaşi oraş. În anul 2003 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia violoncel la clasa profesorului Tiberiu Ungureanu, urmând apoi studii aprofundate în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ (2003-2004). În prezent este doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Din anul 2001 este membru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu” Bucureşti. Activează de asemenea ca membru în diverse formaţii camerale cum ar fi: trio “KlavioArte” alături de violonistul Dan Claudiu Vornicelu şi de pianista Viorela Ciucur, ansamblul „Profil”, formaţia de muzică barocă “Gli Studiosi di Sebastiano”, precum şi cvartetul “Noblesse”.
Eugen Bogdan Popa susţine atât în ţară cât şi în străinătate recitaluri de violoncel solo, recitaluri camerale şi concerte simfonice colaborând cu formaţii ca: Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestra “Virtuozii din Bucureşti”. A participat la cursuri de măiestrie, a realizat înregistrări pe compact-disc, în emisiuni de radio si de televiziune.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care selectează interpreții și lucrările propuse în program, și-a obținut Doctoratul în muzică sub îndrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică din București. Artist comisionat de British Council, Fundația Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Român, CNDB – Centrul Național al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Bürger für Beethoven – Bonn și Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este și co-fondatoare a Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

Details

Date:
19 iunie, 2024
Time:
19:21 EEST
Event Category:
Event Tags: