- This event has passed.
„Consiliul Județean Arad susține și cofinanțează, cu suma de 550.000,00 Euro, Proiectul Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova, proiect ce urmează a fi depus de Complexul Muzeal Arad în cadrul apelului de proiecte privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice
1 noiembrie, 2019 - 5 noiembrie, 2019
2.000.000 euro pentru Restaurarea Muzeului Orășenesc Lipova
Consiliul Județean Arad cofinanțează cu 550 000 Euro proiectul ”Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova” al Complexului Muzeal Arad, în cadrul Programul Ro-Cultura, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021
„Consiliul Județean Arad, prin votul consilierilor județeni, în ședința din 31 octombrie 2019, susține și cofinanțează, cu suma de 550.000,00 Euro, Proiectul Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova, proiect ce urmează a fi depus de Complexul Muzeal Arad în cadrul apelului de proiecte privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, finanțat prin Programul Ro-Cultura/ Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021”, a declarat Răzvan CADAR, vicepreședintele Consiliul Județean Arad.
”Demararea proiectului, în valoarea totală de 2.550.000,00 Euro, pentru restaurarea Muzeului Orășenesc Lipova este absolut necesară pentru revitalizarea acestui monument istoric printr-o serie de acțiuni de valorificare și promovare a patrimoniului muzeal în rândul publicului arădean și mai ales al celor care aleg Valea Mureșului drept destinație turistică”, a declarat Cristian SĂLAJAN, consilier județean.
„Muzeul Orășenesc Lipova, este parte a Complexului Muzeal Arad, casa fiind construită în secolul al XVIII-lea, iar printre proprietari s-au numărat familia Missici și Sever Bocu. În anul 1958, în Casa Sever Bocu se înființa Muzeul Oraşului Lipova. Revitalizarea acestui edificiu, cu o valoare istorică deosebită, face parte din strategia de modernizare a patrimoniului imobil al Complexului Muzeal Arad, cu scopul de a crește semnificativ numărul vizitatorilor interesați de patrimoniul cultural, tezaurizat în expozițiile muzeului nostru”, a declarat Bogdan BLAGA, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.
MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA
Cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Sever Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul ”vienez”.
În anul 1980, familia Eleonora Costescu – Vasile Varga a donat Muzeului din Lipova, o colecţie care cuprinde artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie). Sunt expuse lucrări de Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, precum şi lucrări care aparţin şcolilor italiană, flamandă, franceză, engleză şi extrem orientale.
Colecţia de artă bisericească ”Ştefan Crişan”, donată muzeului de clericul ortodox, cuprinde: icoane pe lemn, carte veche şi alte obiecte de cult datând din perioada secolelor XVII – XIX. În colecție, se află, între altele: Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia, 1648), Îndreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagrã (secolele XVI-XVII), un engolpion episcopal (secolul XVII), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptată în lemn (secolul XVII).
Casa Sever Bocu
După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu. S-au făcut reparaţii, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală, cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie, ateliere de țesătorie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean.
Sever Bocu, membru marcat al Partidului Național Român și ulterior al Partidului Național Țărănesc, promotor al Marii Uniri, parlamentar și ministru al României Mari – ”Ministrul Banatului”, a sfârșit în detenție la Sighet, în timpul regimului comunist a lui Dr. Petru Groza. În timpul vieții s-a angajat în unele acţiuni îndreptate spre ridicarea nivelului de civilizaţie al Banatului: întemeierea Universităţii de Vest și a Teatrului de Vest din Timișoara, construirea de şcoli, repararea de biserici, împroprietărirea voluntarilor, ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a marilor personalităţi bănăţene. Totodată lui Sever Bocu i-a aparţinut iniţiativa de a ridica actualul sediu al primăriei din Lipova, de a transforma Lipova în oraş, pavarea străzilor şi extinderea reţelei electrice, modernizarea şoselei Lipova – Timişoara şi reconstrucţia cartierului de locuinţe distruse de inundaţiile din 1932.
31 octombrie 2019
Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
Complexul Muzeal Arad