- This event has passed.
Covasna:10 ani de cercetări arheologice la Cetatea Zânelor din Covasna, expunerea rezultatelor cercetărilor
22 noiembrie, 2008
Cu ocazia împlinirii a 10 ani (1998-2008) de cercetări arheologice la Cetatea Zânelor din Covasna, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, cu sprijinul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Casei de Cultură a oraşului Covasna şi Asociaţiei Cultural Creştine „Iustinian Teculescu” Covasna, vă invită sâmbătă, 22 noiembrie 2008, la o expunere a rezultatelor cercetărilor.
În cadrul expunerii se vor prezenta de asemenea proiectele de viitor, atât cele care privesc cercetarea cât şi cele referitoare la restaurarea şi integrarea în circuitul turistic a monumentului.
Cercetările arheologice de la Covasna au relevat existenţa aici a unei cetăţi dacice de mari dimensiuni. Situată pe un munte tronconic, cetatea cuprinde o acropolă şi patru terase ce se înşurubează în jurul ei. Pe marginea acropolei şi a teraselor au fost ridicate ziduri groase de piatră, părţi din acestea păstrându-se până astăzi pe o înălţime ce depăşeşte, pe alocuri, 2 m. Pe terasa a II-a a fost construit un bastion păstrat, de asemenea, pe o înălţime de peste 5 m. Pe lângă aceste vestigii impresionante, pe parcursul cercetărilor, au fost descoperite numeroase piese arheologice constând din vase ceramice, arme, unelte, piese de podoabă si monede, toate depozitate la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. Colectivul de cercetare este coordonat de dr. Viorica Crişan, director general al Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
Autorităţile locale şi judeţene şi pe toţi cei care doresc să cunoască rezultatele cercetărilor arheologice sunt invitaţi să participe la expunerea publică, sâmbătă, 22 noiembrie ora 10.00, la sediul Casei Orăşeneşti de Cultura din Covasna.
DIRECTOR GENERAL
Dr. Viorica Crişan