Muzeul de Artă Craiova vă oferă șansa să asistați la unul dintre evenimentele cele mai așteptate din istoria omenirii: EPOCALIPS@ (după ZIDARU).
Acesta va avea loc joi, 26 octombrie 2017, ora 18:00 și se va petrece simultan în trei spații expoziționale: parterul Palatului Jean Mihail, Galeria ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu”.
După cum știm cu toții, acest eveniment de amploare a fost profețit și chiar exersat (pe alocuri) de-a lungul mileniilor de existență umană, în încărcătura sa cea mai profundă, de trăire religioasă. Sculptorul Marian Zidaru o pune în scenă prin arta sa și o anunță prin intermediul Îngerului călător – epifanie considerată deja un trademark al artistului, tradusă, în limbajul curent, ca performance.
Marian Zidaru a imaginat EPOCALIPS@ ca pe un construct vizual cu ajutorul căruia putem evada din letargia mentală impusă existenței noastre de către politica consumerismului generalizat.
Vă invităm să descoperiți adnotațiile critice, reflecțiile (uneori crude), dar și soluțiile cathartice ale artistului, pe marginea realității de zi cu zi, în perioada 27 octombrie 2017 – 28 februarie 2018,
la Muzeul de Artă Craiova.
Curatori: Mihaela Velea, Cătălin Davidescu
Vernisaj: 26 octombrie 2017, ora 18:00
Palatul Jean Mihail
Calea Unirii, nr. 15
Marian Zidaru este unul dintre cei mai reprezentativi sculptori români contemporani, fiind unul dintre vârfurile de lance ale scenei artistice de la sfârșitul anilor ’80 până în prezent. A absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, obținând de-a lungul timpului burse de studiu și rezidențe în Italia și Germania. Are numeroase participări la importante expoziții internaționale dintre care amintim: „Bienala Internațională de Artă” din Sao Paolo Brazilia (1991), „Bienala de artă de la Veneția” (1995), Bucharest nach ’89 Ludwig Forum”, Germania (1997), „Bienala de Arhitectură Veneția” (2008), Bienala Internațională de desen de la Cleveland, Anglia (1985) – unde a obținut Premiul al II lea. Expozițiile sale personale sunt de fiecare dată o provocare pentru public și beneficiază de aprecierea unora dintre cei mai importanți curatori ai momentului: Erwin Kessler, Magda Cârneci, Ruxandra Balaci, Dan Popescu, Anca Vasiliu, Diana Dochia.
Lucrările lui se află în colecții muzeale precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, State Picture Gallery, Munchen, Ludwig- Forum Museum, Aachen, Colecția de Artă a Casei Regale a României dar și în colecții particulare din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.
Parteneri: Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Galeria ARTA Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Galeria H’art, Muzeul de Artă Recentă, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Ferma de Artă Liteni Suceava, CombinART 1+1=10, IMSAT Groupe SNEF, Bulboacă & Asociații, TVR Craiova, Cuvântul Libertății, Revista Mozaicul, Revista Ramuri