- This event has passed.
Călăraşi: Expoziţia „Cea mai veche scriere din lume?”
30 aprilie, 2010 - 15 iunie, 2010
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj deţine cea mai mare colecţie din neolitic cu simboluri şi semne ce reprezintă ideograme şi logograme care stau mărturie şi certifică existenţa unui sistem de scriere în spaţiul dunărean.
Astfel, semnele de la Turdaş, se regăsesc în centrul, estul şi sudul Europei, fiind mai vechi cu mai bine de un mileniu faţă de scrierea sumeriană, “scrierea dunăreană” fiind considerată de specialişti cea mai veche scriere din lume.
Muzeul Dunării de Jos, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei şi Muzeul Judeţean Argeş, organizează expoziţia de arheologie Cea mai veche scriere din lume? care prezintă o parte a obiectelor care conţin semne şi simboluri ideogramice.
Vasele, altarele, idolii, fusaiolele şi tăbliţele expuse, au inscripţionate semne sau simboluri şi provin de la Măriuţa, Gălăţui – Movila Berzei (jud. Călăraşi), Turdaş, Tărtăria, Iclod, Cluj Napoca (jud. Cluj), Teiu (jud. Argeş) ş.a.
Datate în neo-eneolitic (mil. V – IV a.Ch), aceste artefacte sunt mărturia vie a Scrierii Dunărene, creaţie a Marii Civilizaţii Europene, ajunsă la apogeu în perioada respectivă.
Vernisajul expoziţiei a avut loc joi 29 aprilie, orele 13 , la sediul Muzeului Dunării de Jos şi va putea fi vizitată în fiecare zi între orele 10 – 18.
Galeria de imagini din expoziţie
Prezentarea Muzeului Dunării de Jos în evidenţa CIMEC
Prezentarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei în evidenţa CIMEC