Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Deschiderea expoziţiei foto-documentare „Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri”, la Veneția, Italia

3 iulie, 2018 - 19 iulie, 2018

În data de 3 iulie 2018, la orele 18:00, va fi inaugurată la Veneţia, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari, expoziţia Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ce va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie a.c.
La inaugurare vor lua cuvântul Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.
Curatorii, dr. Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României), propun un excurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.
Expoziţia a fost îngrijită de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone. La traducerea expoziţiei în limba italiană au colaborat studentele Cursului masteral de literatura română a Primului Război Mondial: Roxana Roman şi Anda Amelia Neagu a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.
Detalii suplimentare: www.unive.it/cfz, www.icr.ro/venetia.

Detalii

Începe:
3 iulie, 2018
Se termină:
19 iulie, 2018
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari
Venice, Italy + Hartă Google