- This event has passed.
Drobeta-Turnu Severin: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – ANTEFIX
5 iulie, 2022 - 31 iulie, 2022
PIESA LUNII IULIE
ANTEFIX
Loc de descoperire: Castrul Drubeta
Datare: sec. II- III p.Chr.
Material: lut ars
În literatura românească de specialitate antefixele au fost definite ca elemente de arhitectură romană, componente ale acoperișurilor, amplasate la extremitatea olanelor, purtând o imagine prosopomorfă în relief.
Din punct de vedere etimologic, antefixum provine din latină, ante (înainte) și figere (a fixa), adică ornament fixat înaintea olanelor.
Pe lângă rolul decorativ, antefixele aveau funcție apotropaică – de apărare de duhurile rele și de signum militaris – de embleme cu simbol animalier sau zodiacal, pe care legiunile le primeau la înfințare, fiind puse pe acoperișul clădirilor.
Moda decorării acoperișurilor cu antefixe, care era deja răspândită în Grecia și Asia Mică în secolele VII‒VI a.CHr., a fost preluată și de romani. În arhitectura romană, antefixele erau mult mai reduse și simplificate, față de cele grecești și etrusce, care erau decorate cu o gamă variată de ornamente policrome, cu detalii atent redate.
În clădirile mari, antefixele erau confecționate din piatră sculptată în detaliu, adesea cu un ornament de palmette. În clădirile cu proporții mai mici se foloseau antefixele modelate în ceramică, de obicei din teracotă, care puteau fi decorate cu figuri sau măști.
Antefixul expus reprezintă o imagine prosomorfă (față umană). Figura reprezentată este a unui bărbat, cu trăsăturile foarte bine reliefate: fruntea și obrajii bine conturați, sprâncenele groase și bine puse în evidență, ochii mari, cu pupilele marcate, nasul ușor lățit și buzele pline și arcuite în jos, bărbia pronunțată și cu gropiță în centru. Coafura a fost realizată din bucle, cu cărare pe mijloc, care îi încadrează figura. Buclele din partea din față sunt ușor sparte. Lipsește partea care se prindea de olan pe acoperiș. A fost confecționat îngrijit, cu marginile și spatele bine netezite, dintr-o pastă grosieră, arsă oxidant, cu multe incluziuni de calcit, cuarț și mică și este acoperit de un firnis de culoare portocaliu închis.