Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

EVENIMENTE SPECIALE PENTRU NOAPTEA MUZEELOR 2019 la Muzeul Județean de Istorie Brașov

18 mai, 2019

Muzeul Județean de Istorie Brașov vă invită la Casa Sfatului pe 18 mai 2019, începând cu ora 17.00 până la ora 24.00, la o nouă ediție a Nopții Muzeelor. Accesul este liber !

PROGRAM:
o Expoziția ,,România 100 în benzi desenate”
o Prezentarea de carte Puiu Manu. O monografie de Dodo Niță
o Expoziția ,,Made in Cehia”
o Expoziția ,,Brașov 1987”
o Expoziția ,,60 de ani de la introducerea transportului electric în Brașov”
o Expoziția ,,Cerbul de Aur 50 de ani”
o Expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”
o ,,Vas de provizii” – Premiul de Excelență în restaurare la categoria ,,Ceramică”
o Reconstituire istorică
o Tombola cu premii

EVENIMENTE SPECIALE PENTRU NOAPTEA MUZEELOR:

EXPOZIȚIA ,,ROMÂNIA 100 ÎN BENZI DESENATE” A SALONULUI BD BRAȘOV 2018, PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI 2018 ÎN BRAȘOV !

Pentru prima oară de la închiderea salonului BD desfășurat în toamna anului trecut la Olimpia, vă invităm să (re)vedeți expoziția ,,România 100 în benzi desenate”: 71 de panouri cu lucrările realizate de artiști români de bandă desenată, 20 subiecte alese din istoria României ultimului secol.
Mai mult, o să aveți ocazia să stați de vorbă chiar cu câțiva din artiștii implicați în salonul de anul trecut: Octav Ungureanu, Xenia Pamfil, Alexandra Gold, Felix Crișan.
În 2018, aflat la prima ediție, Salonul BD Brașov și-a propus să ofere artiștilor de bandă desenată șansa de a (re)descoperi istoria recentă în anul Centenarului și să o valorizeze sub forma unor lucrări noi de bandă desenată cu tematică istorică. O dovadă a îndeplinirii scopului a fost nominalizarea proiectului ,,Salonul de Benzi Desenate Brașov 2018 – România 100” la Premiile AFCN, pentru ,,Premiul special dedicat Centenarului”, și câștigarea premiului ,,Proiectul Cultural al anului 2018” la Brașov, acordat de către Consorțiul Cultural Corona.
Expoziția ,,România 100 în benzi desenate” a fost produsă de Asociația Forums, împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația PostModernism Museum, cu cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național, la aria tematică ,,Arte vizuale”, și a Consiliului Județean Brașov.

MAESTRUL PUIU MANU LA NOAPTEA MUZEELOR ! PREZENTARE DE CARTE: PUIU MANU. O MONOGRAFIE DE DODO NIȚĂ !

Însă surpriza evenimentului este prezența celui mai important maestru de bandă desenată istorică din România, domnul Puiu Manu.
De la ora 18.00, în Casa Sfatului va avea loc prezentarea cărții ,,Puiu Manu. O monografie”, cu participarea autorului, istoricul de benzi desenate Dodo Niță, și a ,,subiectului” cărții, maestrul Puiu Manu.
Tot ceea ce nu știați şi doreați să aflați despre arta celui mai cunoscut autor BD din România, găsiți în volumul publicat anul acesta: informații bio și bibliografice, cronici ale albumelor sale şi un substanţial interviu, în care dl. Manu povesteşte (aproape) tot despre viața şi opera sa, inclusiv problemele cu cenzura comunistă. Numeroase schiţe şi desene, multe inedite sau puţin cunoscute, ilustrează abundent volumul.
Maestrul Puiu Manu va acorda autografe personalizate !

MUZEUL VĂ AȘTEAPTĂ CU PREMII !

Muzeul Județean de Istorie Brașov oferă 85 de premii pentru oaspeții săi din Noaptea Muzeelor!
Tombola Nopții Muzeelor la Casa Sfatului cuprinde următoarele premii:
– 5 cărți ,,Puiu Manu. O monografie” cu autograful maestrul Puiu Manu și autograful istoricului Dodo Niță;
– 20 albume ,,Brașov 100. O istorie în imagini (1918 – 2018)” cu autograful autorului, istoricul Nicolae Pepene;
– 10 cataloage ale expoziției ,,Made in Cehia”;
– 50 plachete aniversare ,,15 Noiembrie 1987” și 50 cărți de bandă desenată „Brașov 15 noiembrie 1987 – doi ani prea devreme” (autor Mihai Grăjdeanu, editor Muzeul Județean de Istorie Brașov, 2017).

Câștigătorii vor fi desemnați pe baza seriilor biletelor de intrare gratuite extrase de invitații noștri la sfârșitul evenimentului. Seriile câștigătoare vor fi postate pe pagina de Facebook și website-ul muzeului. Premiile vor fi ridicate de la punctul de vânzare a biletelor din Casa Sfatului, pe baza biletului de intrare cu seria câștigătoare.

TREABĂ CHIBZUITĂ ! AMINTIRI CEHEȘTI MAI VECHI ȘI MAI NOI
În Noaptea Muzeelor vă așteaptă expoziția ,,Made in Cehia” la mai puțin de 24 ore de la vernisajul din Casa Sfatului.
Centrul Cultural Ceh și Muzeul Județean de Istorie ,,recapitulează” o istorie inedită a brandurilor Cehoslovaciei și Cehiei, de la Skoda și bere la mobilă și creioane…

VASUL PREMIAT !

În anul 2018, colega noastră restaurator Claudia Moței a obținut la Salonul național de restaurare de la Craiova, Premiul de Excelență la categoria ,,Ceramică”, cu piesa de patrimoniu ,,Vas provizii” (nr. inv. II 8816 AR). În Noaptea Muzeelor punem reflectoarele pe piesa premiată !

RONDUL DE NOAPTE !

În fața Casei Sfatului și la această ediție de Noaptea Muzeelor vă oferim prezentări de reconstituire istorică cu Enar von Kronstadt și prietenii săi.

TEHNICĂ MILITARĂ DE TRANSMISIUNI DIN PERIOADA COMUNISTĂ ÎN BRAȘOV 1987

Expoziția ,,Brașov 1987” a fost deschisă pe 15 noiembrie 2017, cuprinzând în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.
Expoziția ,,Brașov 1987” a fost realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Consiliul Județean Brașov, Televiziunea Română, Penitenciarul București – Jilava, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenția Națională de Presă AGERPRES, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Țara Bârsei” al Județului Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov, Centrul 42 de Comunicații şi Informatică de Sprijin – UM 01751, colecționari particulari. Documentarea a fost realizată de istoricii brașoveni Marius Oprea și Nicolae Pepene, împreună cu jurnalistul Liviu Tofan. Expoziția a fost proiectată de managerul Nicolae Pepene, care este și autorul conceptului și al designului expoziției.
Datorită succesului înregistrat în perioada inițială de vizitare, expoziția a fost păstrată până în prezent. Dacă încă nu ați văzut-o vă asigurăm că merită să veniți cu timp în Casa Sfatului. Dacă ați văzut-o, nu-i așa că merită revăzută?
Un motiv în plus este prezentarea în premieră de tehnică militară de transmisiuni din perioada comunistă.

BILETE GRATUITE PENTRU TROLEIBUZE ISTORICE !

Nu știm cu ce călătoriți de Noaptea Muzeelor, însă în fața Casei Sfatului o să ,,călătoriți” în timp urmărind expoziția outdoor ,,60 de ani de transport electric la Brașov (1959 – 2019)”.
Expoziția este realizată de Asociația Visum și Muzeul Județean de Istorie Brașov și urmează să fie deschisă pe 11 mai 2019. Curatorul și documentaristul expoziției este arh. Gruia Hilohi.

CERBUL DE AUR LA NOAPTEA MUZEELOR ?!

Pentru marcarea semicentenarului Festivalului ,,Cerbul de Aur” Brașov (1968 – 2018), în cadrul parteneriatului de organizare a Festivalului ,,Cerbul de Aur” Brașov, ediția aniversară 2018, dintre Televiziunea Română și Consiliul Județean Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov și TVR au organizat expoziția aniversară ,,Cerbul de Aur 50 de ani”.
Istoria festivalului este prezentată în Casa Sfatului prin imagini video, fotografii de arhivă şi numeroase obiecte de colecție: documente, aparatură TV etc.
Expoziția temporară a fost proiectată de arh. Zoran Popovici, designer TVR.

O EXPOZIȚIE CU… STIL

În Anul Centenarului, 12 tineri (studenți și artiști) și trei elevi din Stroești (Argeș) pasionați de istoria artei, au călătorit pe urmele Reginei Maria, în cadrul unei tabere de documentare și creație, organizată în perioada 9 – 18 iulie 2018, în locurile cele mai reprezentative pentru stilul Regina Maria, respectiv Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Bran.
Această acțiune a fost concretizată prin realizarea proiectelor de design de obiect și apoi, în faza finală a proiectului, de crearea unor piese de mobilier din lemn, având ca tematică reinterpretarea stilului Regina Maria.
Expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” cuprinde trei module care au pus în valoare trei obiecte de design și un modul de prezentare a pieselor de patrimoniu de la Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național Bran, piese de mobilier care au fost desenate sau comandate de către Regina Maria. Conceptul expoziției aparține lui Nicolae Pepene, iar designul a fost realizat de RIZI/rizidesign.ro.
Cele trei piese de mobilier contemporan au fost realizate de o echipă formată din participanții la tabăra de documentare și creație, în Laboratorul de Eco-design şi Microprototipare al Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov.
Proiectul ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a fost realizat de Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Bran și Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov. A fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), la aria tematică ,,Proiecte dedicate Centenarului”.
Expoziția de design de mobilier inspirat de stilul Regina Maria a fost deschisă în salonul Cerchez al Palatului Cotroceni pe 29 octombrie 2018, cu ocazia aniversării zilei de naștere a Reginei Maria. Din 3 decembrie 2018 este prezentată în Casa Sfatului.

Details

Date:
18 mai, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Județean de Istorie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean de Istorie Brașov
Piaţa Sfatului nr. 30
Brașov, Brașov 500019 Romania
+ Google Map
View Venue Website