- This event has passed.
Expoziția „Mușchi și licheni” la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii
23 noiembrie, 2018 - 11 ianuarie, 2019
În perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii, va fi deschisă expoziția „Mușchi și licheni”.
În cadrul expoziţiei vizitatorii vor putea admira câteva din cele mai cunoscute specimen de muşchi şi licheni din țara noastră, aflate în patrimoniul Secției Ştiințele Naturii, şi totodată, prin intermediul informaţiilor scrise, pot descifra o parte din misterele acestor organisme fascinante, dar adeseori trecute cu vederea.
Mușchii și lichenii sunt organisme vegetale simple pe care le vedem adesea crescând în păduri, pe sol, copaci sau pe stânci. Asemănători în aparență, mușchii și lichenii nu seamănă deloc din punct de vedere structural. Ceea ce au în comun sunt mărimea și habitatele. De fapt, mușchii păstrează apa, iar lichenii o folosesc pentru a-și prelungi ciclul de creștere. De aceea, de cele mai multe ori, vom întâlni în natură această asociere mușchi-licheni.
Mușchii sunt definiți ca plante simple, cu cele mai elementare structuri: rădăcina, tulpina și frunzele. Lichenii, în schimb, sunt organisme compozite, un grup de plante apărut ca rezultat al simbiozei dintre alge și ciuperci. Aici simbioza este obligatorie, lichenii neexistând în afara asocierii celor două organisme.
Mușchii sunt incluși într-un grup de plante ne-vasculare numite briofite (plante inferioare) și sunt considerați a fi strămoșii plantelor superioare. Lichenii, pe de altă parte, nu sunt asemănători din punct de vedere morfologic, cu mușchii sau cu alți membri ai regnului vegetal.
Deși mușchii sunt foarte primitivi, ei conțin cloroplaste în structura lor și pot face fotosinteză. Lichenii, sunt complet diferiți. Nu au rădăcini, tulpini sau frunze, iar cloroplastele lor sunt conținute numai în algele de pe suprafața superioară a lichenului.
Ca și aspect însă, unele specii de licheni se pot confunda foarte ușor cu mușchii.
Din punct de vedere al utilității lor, lichenii reprezintă o parte importantă a ciclului de azot al mediului, constituie surse de hrană pentru erbivore în sălbăticie, dar sunt folosiți și în industria chimică, industria farmaceutică sau ca element de decor. Muşchii nu au o importanţă practică deosebită, însă au o răspândire extraordinară, se întâlnesc la tot pasul, imprimând, de multe ori, aspectul specific al vastelor peisaje arctice (tundre) şi al regiunilor alpine şi subalpine ale munţilor din toate părţile lumii.
Dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii