Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galați: expoziția „Smaranda Brăescu – portretul unei campioane”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

17 May - 31 May

Expoziție:
SMARANDA BRĂESCU – PORTRETUL UNEI CAMPIOANE
Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea Smarandei Brăescu și 90 de ani de la obținerea aceasteia a recordului mondial absolut la saltul cu parașuta. Cu acest prilej, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită joi, 19 mai 2022, ora 12.00, la vernisajul expoziției temporare dedicate acesteia: „Smaranda Brăescu – portretul unei campioane”.
Drumul parcurs spre această performanță pornește din satul natal Hânțești al comunei Buciumeni, județul Tecuci (astăzi Galați), de unde Smaranda își ia zborul către numeroase orașe ale Europei, Americii de Nord și Africii pentru a-și împlini visul de a fi asemenea păsărilor care cutreieră nemărginirile străvezii, la răscrucea vânturilor. A fost un drum presărat cu lacrimi, efort și sacrificii, însă curajul ei supraomenesc, hotărârea și ambiția au fost biruitoare, Smaranda Brăescu reușind să-și înscrie numele în galeria marilor români care au făcut cinste țării lor.
O edificatoare imagine a Smarandei Brăescu e schițată în emoționantele cuvinte ale ziaristului Ion Dragomir astfel: „Cine nu cunoaște pe fata aceasta, nu știe cât nesecat izvor de energie, de răbdare, de tenacitate se ascunde în trupul ei scund și firav. Dacă astăzi se prăbușește zdrobită, pradă celei mai netăgăduite deznădejdi, e pentru ca mâine să se înalțe, mai dârză, mai hotărâtă ca niciodată”.
În acest an aniversar ne-am propus să o aducem pe Smaranda Brăescu mai aproape de public prin intermediul acestei expoziții în care diverse obiecte personale cu valoare memorială deosebită, documente și fotografii conturează viața și activitatea primei parașutiste a României. Vernisajul expoziției va avea loc la Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Details

Start:
17 May
End:
31 May
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/714555302665731/photos/a.714933675961227/930319997755926/

Organizer

Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” Galați
View Organizer Website

Venue

Lapidarium, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Galați, Galați 800017 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.