Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Golești: expoziție de grafică, semnată de Ionuț Fuscel, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii – Golești

16 februarie @ 08:00 - 17:00 EET

Vă invităm la vernisajul expoziției de grafică, semnată Ionuț Fuscel, care are loc pe data 15 februarie 2024, la Muzeul Golești.
Grafica este ramură a artei plastice la baza căreia se află desenul de sine stătător și care folosește diverse procedee tehnice și diferite materiale. Desenul în creion oferă posibilitatea artistului plastic de a surprinde contrastul dintre lumină și umbră denumit clar-obscur, de a hașura și a contura formele obiectelor. Ca ustensile de lucru menționăm: creioane din grafit, creioane modern de schițat sau creioane cu mina din cărbune.
Se vor mai prezenta informații despre activitatea artistul plastic precum:
– A absolvit la Universitatea din Pitești, specializarea Artă Sacră și master cu specializarea Restaurarea icoanei, a picturii murale și de șevalet.
– A expus lucrări în perioada studenției la diferite vernisaje împreună cu colectivul de la Artă Sacră.
– A lucrat la nu mai puțin de 10 șantiere de pictură murală și restaurare frescă pe șantierele din Brăila, Prahova- Câmpina, Râmnicu Vâlcea- Bărbătești, Pătrunsa, Argeș- Rădești, Ilfov- Cernica.
– A fost membru al selecției de artiști în cadrul proiectului ARTEC finanțat de UE prin programul Europa Creativă, în compania unor artiști consacrați, ocazie cu care a expus în parteneriat la Câmpulung, Cluj – Napoca și Bruxelles.
– Din anul 2016, desfășoară o activitate susținută la muzeu ca restaurator dar și ca pedagog artistic, participând la nenumărate ateliere de creație și activități de profil.
O prezentare a artistului ne este oferită de doamna Dr. Carmen Oprescu, critic de artă:
– Pe domnul Ion Fuscel îl cunosc de când mi-a fost student la Restaurare – Artă Sacră. Un student muncitor, studios, modest în toate împrejurările, integrat într-un colectiv minunat, de tineri ce împărtășau valori morale echivalente și foarte puternic asimilate în personalitatea lor. Ionuț, totuși, avea o sensibilitate aparte în toate direcțiile: în comportament, în studiile din atelier, în studiile disciplinelor teoretice. Îmi amintesc în mod special referatele lui la estetică, bazate pe lecturi aprofundate, pe o înțelegere și o intuiție cu totul aparte. Sunt calități pe care sunt sigură le-a păstrat și în prezent, pentru ele stând mărturie chiar expoziția de față, prima lui expoziție personală, care doar dintr-un exces de modestie cred că a venit atât de târziu.
– Ionuț a desenat, după propria-i mărturisire, din copilărie, cu mare drag. A început fără îndrumare de specialitate, până a devenit student. Tainele desenului, începând cu naturile statice, drapaje, proporții, portret după model le-a deprins cu profesorul Dorin Grecu, acum conferențiar universitar la Facultatea de Istorie-Teologie, specializarea Artă Sacră. Talentul său deosebit și sensibilitatea aparte parcurgeau o nouă etapă, sporindu-i pasiunea pentru desen pe care îl practica, ca și acum, în aproape tot timpul liber. A învățat să trateze lemnul, hârtia, lucrări în tempera sau ulei, să restaureze icoane, iconostase, tablouri în ulei și să picteze icoane și frescă.
– Expoziția de față prezintă o serie de desene, tema dominantă fiind portretul. De fapt chiar și în portret dialoghează cu propriile lui sentimente, așa cum o face și la cele câteva nuduri. Sensibilitatea sa artistică exacerbată este aceea care compune cu har expresii rezultate deopotrivă din starea de spirit surprinsă la model și din starea care îi domină propriul spirit. Intuiția este elementul de legătură între model și el însuși. Conform cuvintelor sale: „Atunci când aleg să fac un portret, este ceva în fizionomia acelui om care mă impresionează, o trăire sufletească, o suferință, o teamă, o bucurie, un sentiment anume, deși lucrează și la mine ceva inconștient, intuitiv.” Se pare că Ionuț Fuscel posedă maniera de a caracteriza un personaj prin gest, poziție, direcția privirii, în spiritul lecțiilor însușite de la mari artiști precum Franz Hals sau Raphael. Ceea ce se fixează totuși în memoria privitorului este expresivitatea privirilor și maniera dramatică a utilizării clar-obscurului.
– Tot expresivitate aparte, dar cu un caracter și mai accentuat dramatic, aduc în expoziție și nudurile. Ele evidențiază, în mod special, linia sigură, modulată pentru a prelua o parte din rolul modelării formelor.
– Înconjurat constant de artă și artefacte istoric legate de meșteșuguri, ca restaurator, artistul are proiecte clare în mai multe direcții: să lucreze pentru expoziții de icoane, de design și să continue cu acelea de grafică. Personal, mă bucur pentru faptul că am reușit să îi transmit și interesul pentru arhitectură, pentru monumentele istorice și aștept o eventuală expoziție de fotografie pe această temă. Multe succese, Ionuț Fuscel.

Details

Date:
16 februarie
Time:
08:00 - 17:00 EET
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=7118335804901889&set=a.259391880796350

Organizer

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii – Golești
View Organizer Website

Venue

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii – Golești
Str. Banu Radu Golescu, Golești
Ștefănești, Argeș 117717 Romania
+ Google Map
View Venue Website