- This event has passed.
Iaşi: Expoziția Ars Scribendi. O istorie a cuvântului scris în Antichitate și Evul Mediu, Casa Muzeelor, 31 august – 30 septembrie 2023
31 august, 2023 - 30 septembrie, 2023
De la cele mai timpurii incizii până la penița din Evul Mediu, cum am ajuns să obținem o gamă variată de instrumente și materiale pentru scris? Cum scriau oamenii în Antichitate și Evul Mediu? Pe ce scriau?
Una dintre problemele cele mai importante pe care omul a trebuit să o rezolve pentru a putea să comunice în scris a fost cea a suportului material. Pe acesta avea să îl confecționeze nu numai în funcție de ingeniozitatea sa, ci și de mesajul pe care dorea să-l transmită, dar și de condițiile geo-economice, diferite, uneori, de la o epocă la alta.
Hârtia nu a existat în lumea antică mediteraneană, ajungând în Europa abia în veacul al XI-lea. În schimb, oamenii au scris pe o varietate de alte materiale: tăblițe cerate, pergament, metal, scoarță de copac, papirus, piatră sau ceramică. Scrisul de zi cu zi se putea face pe tăblițe de ceară, lemn și, uneori, pe ceramică. Documentele erau, de obicei, scrise pe papirus, pergament și tăblițe de metal, iar cărțile pe papirus sau pergament. Inscripțiile erau dăltuite în piatră și amplasate pe clădiri și alte monumente, precum arcurile de triumf.
Expoziția Ars Scribendi. O istorie a cuvântului scris în Antichitate și Evul Mediu explorează istoria scrisului prin diverse exponate interesante, precum inscripții în marmură sau piatră, fragmente ceramice cu litere pictate și incizate, texte scrise pe pergament, foi de papirus, tăblițe cerate și scrisori pe scoarță de mesteacăn. Desigur, fără să intenționăm a respecta ordinea cronologică în care au fost folosite diferitele materiale ca suport al scrisului, dat fiind faptul că, în termeni absoluți, nici nu se pot face distincții în acest sens,
Vizitatorii care doresc să-și testeze abilitățile de scrib o pot face utilizând calamusul pentru a scrie pe papirus, pana pentru pergament și stilusul pentru tăblițele cerate.
Expoziția poate fi vizitată la Casa Muzeelor în perioada 31 august – 30 septembrie 2023 și este curatoriată de Ana Honcu, muzeografă.
Parteneri de organizare: Institutul de Arheologie Iași, Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.