- This event has passed.
Iași: Obiectul lunii decembrie la Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi – exponat Art Nouveau – cărte de rugăciuni realizată în anul 1901
4 decembrie, 2023 - 31 decembrie, 2023
Proiectul Obiectul Art Nouveau al lunii se încheie în luna decembrie prin expunerea unei cărți de rugăciuni realizată în anul 1901, la Miclăușeni, de Maria Ghica Sturdza (1851-1937), fiica remarcabilului om politic, diplomat și scriitor Ion Ghica (1816-1897).
Născută la Constantinopol, Istanbulul de azi, în vremea când tatăl său era numit prinț al Principatului Samos, și-a petrecut copilăria pe malul Mării Egee, unde a învățat să picteze și să creeze miniaturi. Recunoscută ca o pictoriță cu experiență, ca urmare a ilustrării numeroaselor sale lecturi (Vasile Alecsandri, Ion Pillat ș.a.), Maria Sturdza pictează, alături de arhitectul Iulius Reinecke, pereții interiori ai palatului de la Miclăușeni construit de soțul său, Gheorghe (George) Sturdza (1842-1909). Fragmente din acele picturi se păstrează și azi.
Cu o bibliotecă impresionantă și o dragoste deosebită pentru carte, Maria Ghica Sturdza a creat cu mâna ei multe miniaturi, donând o parte din ele. Muzeul Național al Literaturii Române Iași are în patrimoniu, la secțiunea Tezaur, o carte religioasă intitulată Rugăciunile în Duminica Pogorârei Sfântului Duh, caligrafiată și miniată cu multă migală de Maria Gh. Sturdza. Frumusețea și înalta ținută artistică a cărții sunt dovada rafinamentului și sensibilității autoarei: „Se știe că ea era o pictoriță, preocupată să reactualizeze arta medievală a miniaturilor.”
Cartea cuprinde cele șapte rugăciuni care se citesc la Sărbătoarea Rusaliilor sau a Coborârii Duhului Sfânt, după slujba Sfintei Liturghii, în cadrul Vecerniei „plecării genunchilor”. Acestea invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind totodată de cele șapte daruri ale Sfântului Duh care s-a pogorât în ziua Cincizecimii.
Cartea, legată în piele roșie-grena, cuprinde 30 de file, fiecare având miniaturi și elemente decorative policrome diferite, în stilul Art Nouveau, cu numeroase linii sinuoase, elemente fitomorfe și zoomorfe, precum și simboluri religioase.
Textul este scris în două culori: prima literă a cuvintelor este roșie, asemenea cuvintelor cu trimitere la Dumnezeu, iar restul literelor sunt de culoare neagră. Literele mari sunt aurite și ornamentate cu motive vegetale și linii curbe, șerpuitoare. Textul are și câteva letrine cu ornamente elaborate din punct de vedere grafic și coloristic, sub forma împletiturilor, asemănătoare celor ce ornau manuscrisele moldovenești din secolele XV-XVI. Valorația este realizată prin tonurile și cromatica picturilor, de îmbinarea culorilor saturate cu cele pastel, de folosirea diverselor tehnici: umbre, degradeuri, tușe de culoare. Parte din miniaturi și ornamente sunt pe fond auriu.
Cartea, cu trimitere subtilă la luxurianta concepție Art Nouveau, sugerează o viziune și un stil personalizat, un traseu grafic eclatant.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, în perioada 1-31 decembrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30, eliberarea ultimului bilet)
Beatrice Panțiru, muzeografă