- This event has passed.
Iași: Institutul Naţional al Patrimoniului deschide seria evenimentelor „Back Up” cu vernisajul expoziţei „Valorificarea Arhivei Istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”
3 octombrie, 2019 - 11 octombrie, 2019
Back Up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice
Iași, 2 octombrie 2019 – Institutul Național al Patrimoniului deschide seria evenimentelor Back Up cu vernisajul expoziței Valorificarea Arhivei Istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice ce va avea loc mâine, 3 octombrie, la Palatul Culturii din Iași.
Institutul Național al Patrimoniului a inițiat anul acesta un proiect multianual – Back Up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice – cofinanțat de AFCN, ce are ca scop conservarea, protejarea și valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice.
De-a lungul celor 55 de ani de existență (1892-1948), Comisiunea Monumentelor Istorice a adunat o arhivă ce reprezintă un uriaș depozit de informații istorice, studii istorice, devize, relevee, planuri, discuții, decizii, ce sunt conținute în aceste dosare, referitoare la problemele de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice.
Cu ocazia primei expoziții din cadrul proiectului Back Up, din problematica variată a Comisiunii Monumentelor Istorice, am ales să ilustrăm activitatea prodigioasă a Președinților acesteia, precum și a unora dintre membrii marcanți. Scoatem la lumină o adevărată istorie informală a Comisiunii Monumentelor Istorice prin documentarea discuțiilor purtate de aceste personalități, a punctelor de vedere exprimate, precum și a problemelor pe care le-au avut de înfruntat.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 3 octombie 2019, începând cu ora 12:30, la Palatul Culturii, cu prilejul Simpozionului Monumentul-Tradiție și viitor, organizat de Muzeul Municipiului Iași „Regina Maria’’ din Iași.
Proiectul Back Up își propune scanarea și digitizarea a 20.000 de documente ce aparțin arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, precum și a 5000 de fotografii din fototeca Institutului Național al Patrimoniului.
În afara rezultatelor tehnice ale proiectului, cea mai importantă realizare o reprezintă salvarea și păstrarea acestei arhive, în condiții de siguranță maxime și păstrarea unor copii digitizate în condiții optime, sigure. Enorma bogăție informațională existentă va putea fi punctul de plecare al unor teme de cercetare variate, pornind de la problemele stringente ale restaurării, până la cele legate de tehnici și de materiale de construcție, la soluții legate de restaurări, de consolidări, de întreaga problematică a monumentelor istorice.