EXPONATUL LUNII FEBRUARIE LA COMPLEXUL MUZEAL ARAD
Palatul Cultural, etaj 2 (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Marți-Duminică: 09.00-17.00, Luni-închis
În luna februarie, Complexul Muzeal Arad prezintă publicului un vas zoomorf, în formă de berbec, descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Șagu “situl A1_1” (2010). Vasul se află în colecția de istorie veche a muzeului arădean, fiind expus timp de o lună în expoziția de istorie din Palatul Cultural Arad, etaj 2 (intrarea dinspre Parcul Copiilor).
“Piesa ilustrată reprezintă un vas zoomorf, în formă de berbec, descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Şagu “Situl A1_1”. Pântecul vasului este decorat cu caneluri şi incizii dispuse vertical; coloana vertebrală şi coada sunt reprezentate prin nervuri crestate. Coarnele încovoiate sunt decorate cu mici crestături. Ochii sunt realizaţi printr-o mică incizie circulară; picioarele din faţă au reliefate şi copitele, printr-o mică crestătură. Gura vasului este dispusă în partea dorsalăa piesei. Vasul are o lungime de 19 cm, lăţime de 8,7 cm, înălţime de 10,6 cm, iar grosimea peretelui variază între 0,6 şi 0,7 cm.
Remarcând priceperea desăvârşită a artizanului care a modelat această piesă din lut, ne întrebăm dacă acesta putea fi un locuitor al aşezării, ori poate un artizan itinerar, care îşi punea în practică abilităţile la solicitarea comanditarului?” – Dr. Victor Sava, arheolog expert” (Complexul Muzeal Arad).
Exponatul lunii ianuarie – promo realizat de:
Dr. Sava Victor – arheolog expert și Nelu Scripciuc (Complexul Muzeal Arad)
https://www.youtube.com/watch?v=twnK4Mc4LnE
Cercetare preventivă SIT A1_1 Şagu (Autostrada Arad – Timişoara – Lugoj)
aprilie-octombrie 2010
Colectiv: George Pascu Hurezan – responsabil, dr. Victor Sava, dr. Florin Mărginean
Obiective: Cercetarea arheologică preventivă a fost determinată de necesitatea descărcării de sarcină arheologică a sitului identificat în hotarul comunei Şagu, situat pe viitorul tronson al autostrăzii Arad-Timişoara, între kilometrii 0+19.900 – 0+20.620.
Rezultate: Au fost descoperite 321 de complexe arheologice (numerotate de la 1 la 321 – Cx_1/Cx_321). Dintre acestea au fost descoperite 13 complexe ce aparţin secolelor III-V d.Hr., iar 308 aparţin epocii târzii a bonzului (BD şi HA1). Dintre toate complexele arheologice săpate se remarcă cele în care au fost identificate numeroase resturi de cuptoare, greutăţi de lut. Inedit este faptul că în toate aceste gropi au fost descoperite numeroase părţi de cuptoare decorate. Printre descoperirile cele mai interesante se numără şi o groapă menajeră în care au fost depuse numeroase bucăţi din pereţii unor locuinţe. Importanţa acestor artefacte rezidă în posibilitatea de a reconstituii modalitatea de construcţie a locuinţei respective. Aceasta s-a putut realiza datorită numeroaselor impresiuni de crengi şi scânduri prezente pe aceste bucăţi de pereţi. O altă descoperire remarcabilă este o groapă în care au fost identificate resturile unui cuptor de ars ceramică, împreună cu un lot de vase ceramice (o parte dintre acestea sunt rebuturi) şi greutăţi de lut. Resturile de cuptor şi ceramică au fost aruncate în această groapă în urma unei „defecţiuni tehnice”, care a survenit probabil în timpul arderii lotului de ceramică.
“Săpătura extinsă a unui asemenea sit duce la o mai bună cunoaştere a finalului epocii bronzului din Banat şi Crişana, iar surprinderea orizonturilor cronologice BD şi HA1 oferă o mai bună cunoaştere a cronologiei relative. Toate descoperirile efectuate până în prezent arată importanţa acestui sit în rafinarea cronologiei relative a finalului epocii bronzului din această zonă. Pe lângă aceasta situl oferă informaţii vaste cu privire la habitatul acestei conumităţi, îndeletnicirile acestor oameni, organizarea internă a aşezării şi nu în ultimul rând asupra credinţelor magice ale acestei comunităţi umane” – Dr. Victor Sava, arheolog expert (Complexul Muzeal Arad).
06 februarie 2019
Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
Complexul Muzeal Arad