Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Institutul Național al Patrimoniului organizează marți, 21 iunie 2022, între orele 12.00-14.00, la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă, expoziția și atelierul practic „Întâlniri de Tezaur”.

20 iunie, 2022 @ 08:00 - 17:00 EEST

„Întâlniri de Tezaur”

Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează marți, 21 iunie 2022, între orele 12.00-14.00, la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă, expoziția și atelierul practic „Întâlniri de Tezaur”.

În cadrul evenimentului menționat și al celor viitoare din această serie, se urmărește promovarea unor meșteșuguri tradiționale prin organizarea de ateliere practice în locațiile Institutului Național al Patrimoniului sau ale partenerilor din teritoriu. Domeniile vizate sunt olăritul, arta lemnului, confecționarea măștilor tradiționale, țesutul, cusutul, realizarea podoabelor tradiționale etc, iar tematica generală se raportează la Cultura grâului – simbolistică în arta tradițională.

Această primă ediție, inaugurală, se desfășoară, nu întâmplător, în săptămâna care marchează sărbătorirea Zilei Internaționale a Iei, de Sânziene/Drăgaică.

Deoarece „Întâlnirile de Tezaur” își doresc să continue și să se diversifice, atrăgând un public din ce în ce mai numeros și mai pasionat, ne-am imaginat o linie conductoare, prezentă atât în produsele multor meșteșuguri, cât și în obiceiurile tradiționale – simbolistica și cultura grâului.

Invitat special la această întâlnire este doamna Maria Foltea din Mihăești, creatoare populară vâlceană care a ridicat la rang de artă confecționarea costumului tradițional românesc din zona etnografică pe care o reprezintă cu mândrie.

În cadrul întâlnirii, intervențiile științifice ale specialiștilor în etnografie și patrimoniu cultural imaterial, dialogurile cu meșterii populari sau ucenici și iubitori ai portului nostru identitar oferă mijloace alternative de descoperire a trăsăturilor, a tehnicilor de realizare, a rolului său în obiceiurile de peste an și ale ciclului vieții de familie, în afișarea însemnelor sociale, de vârstă etc., precum și împărtășirea experiențelor de confecționare contemporană a pieselor de port în mediul urban. Același cadru oferă evenimentului și o dimensiune practică, întrucât participanții pot deprinde și experimenta diferite tehnici de cusut și brodat.

Persoană de contact: dr. Corina Mihăescu, cercetător științific I, coordonator Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, tel.: 0745 011 822, e-mail: mihaescucor@yahoo.fr.

Partener: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea

 

Details

Date:
20 iunie, 2022
Time:
08:00 - 17:00 EEST
Event Categories:
,

Organizers

Institutul Național al Patrimoniului
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui

Venue

Institutul Național al Patrimoniului
str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16
București, București 040157 Romania
+ Google Map
View Venue Website