- This event has passed.
Miercurea Ciuc: expoziţia de etnografie „Povestea târgului”
11 iunie, 2009
Vernisajul expoziţiei de etnografie „Povestea târgului”, care va avea loc joi, 11 iunie 2009, la orele 17:00, la sectia din Miercurea Ciuc a muzeului nostru, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior.
Povestea târgului
„Au fost odată ca niciodată, într-un sat îndepărtat, doi oameni simpli, gospodari, aşezaţi la casele lor. Unul locuia mai la deal, celălalt – mai la vale. Cel ce stătea mai la deal creştea în mica lui gospodărie fel de fel de animale: păsări care mai de care mai frumoase şi mai moţate, cai voinici, vite şi oi de de-abia le puteai ţine socoteala de multe ce erau. Cel ce stătea mai la vale avea doar o pereche de boi şi îşi ducea traiul cultivând pământul. În fiecare zi muncea din greu, dar se mândrea de munca sa, pentru că nu era vecin care să aibă o asemenea recoltă bogată ca a lui.
De bine, de rău, la sfârşitul zilei, fiecare din cei doi gospodari avea ce pune pe masă.
Într-o zi, gospodarul nostru de la deal, văzând cămările şi pivniţa pline ochi cu lapte, caş, urdă, ouă şi alte bunătăţi, se gândi: „Tiii, ce-o să fac eu cu atâta mâncare? Dac-ar fi să mănânce toată familia, din zori până în seară, o lună întreagă, nu ar termina nici măcar un sfert din câte am eu aşezate în cămări şi pivniţă. Şi dacă le ţin prea mult, unele din ele se vor strica! Nu mai pun la socoteală că stau cu cămările pline de bunătăţi, dar nu am nici măcar un grăunte de grâu sau porumb ca să le dau animalelor pe timp de iarnă!”.
Tot stând aşa cu ochii pironiţi la bucate, gospodarul îşi aduse aminte de vecinul său de la vale care era renumit în sat pentru hărnicia lui în a cultiva pământul. Şi ce îi trecu prin minte?
„Ce-ar fi să fac un târg cu vecinul din vale? îşi spuse el. Eu să îi dau caş, lapte, urdă şi ouă, iar el să îmi dea în schimb, boabe de porumb şi grâu?”
Zis şi făcut! Gospodarul nostru coborâ dealul la vecinul său agricultor, îi propuse schimbul şi bătu palma cu el!
Astfel s-a născut primul schimb de produse, primul târg încheiat de doi oameni simpli, gospodari, aşezaţi la casele lor.”
Continuarea poveştii o puteţi afla vizitând expoziţia la sediul secţiei muzeului din Miercurea Ciuc, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, din str. Petőfi Sándor nr. 23, de marţi până sâmbătă între orele 09:00 – 17:00 şi duminică între orele 09:00 – 15:00. Preţul biletului de intrare este de 1 leu pentru elevi, studenţi şi pensionari, şi de 2 lei pentru adulţi. Pentru grupurile organizate se fac programări. Colegii din muzee, alte instituţii de cultură şi partenerii noştri au intrare gratuită.
Vă invităm să fiţi alături de noi la vernisajul acestei expoziţii, care va avea loc în data de 11 iunie 2009, joi, la orele 1700, la sediul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior din str. Petőfi Sándor nr. 23, Miercurea-Ciuc.
Vă aşteptăm cu drag!
Pentru mai multe informatii ma puteti contacta la adresa de e-mail
Vă aşteptăm cu drag!
Cu deosebit respect,
Andrea Deak
Muzeograf PR
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni
Sf. Gheorghe, Str. Gabor Aron nr. 16, jud. Covasna
Tel/fax: 0267-314139