Loading Events

« All Events

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-29 noiembrie 2024, expoziția de grup Tactil / Textil

14 noiembrie - 29 noiembrie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 14-29 noiembrie 2024, expoziția de grup Tactil / Textil, un proiect coordonat de către prof. univ dr. habil. Radu Pulbere și prof. univ. dr. Radu Șerban. Această expoziție este curatoriată de către lab. univ. drd. Tina Chiriță și asist. drd. Larisa Petcuț și este realizată cu sprijinul Asociației Culturale Continuum în parteneriat cu MINDTHEGAP din Tîrgu Mureș și Daisler Print House din Cluj-Napoca. 

Vernisajul va avea loc în ziua de joi, 14 noiembrie 2024, ora 17.00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă, în prezența artistelor expozante și a echipei de organizare. Din partea instituției vor fi gazde Lucian Nastasă-Kováks, managerul instituției, și Florin Gherasim, muzeograf, critic de artă.

Expoziția reunește o selecție de lucrări realizate pe parcursul ultimilor 10 ani de către un grup de absolvente ale programului de Masterat în Design Textil de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Se inițiază astfel o necesară și relevantă panoramă asupra diversității tematicilor, conținuturilor, a perspectivelor și a realizărilor inițiate în cadrul programului, care mută accentul dinspre o viziune tradițională asupra artelor textile, spre conexiuni cu problematicile artistice contemporane.

Utilizând materialele, mediile și tehnicile textile ca vectori de creațíe și expresie, lucrările elaborate reprezintă contribuții inovative. Acestea explorează domeniul textilelor experimentale, al aplicațiilor în artă și design textil pentru categorii de obiecte precum materiale textile cu utilizări multiple, surface design pentru aplicații textile sau obiecte textile de expresie artistică.

Urmărind o schimbare de paradigmă privind genurile artelor vizuale și designul în arta contemporană, într-o manieră fluidă și trans-disciplinară, acestea deschid noi oportunități pentru abordarea designului prin integrarea expresiei textile, precum și realizarea unor noi tipologii de obiecte hibride. Operele realizate prezintă un grad important de originalitate, derivat din abordări neconvenționale și cercetarea unor materiale și tehnici alternative, fiind utilizate materiale în prealabil deconstruite, recompuse, prelucrate și reformulate. (Radu Pulbere, coordonator proiect)

Cele 21 de tinere artiste sunt: Laura Besoi, Timeea Brândaș, Denisa Călianu, Tina Chiriță, Cezara Costescu, Oana Rău Cotuna, Andreea Holotă, Cătălina Iacob, Gabriela Iușan, Kuti Maria, Mali Tilda, Ioana Mărcean, Denisa Marchiș, Cristina Mocan, Andreea Naherniac, Ida Olteanu, Larisa Petcuț, Maria Pop, Eliza Stanciu, Maria Untilov, Zay Arabela.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 15 – 29 noiembrie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Florin Gherasim,

muzeograf

 

 

TACTIL / TEXTIL 

Fragilitatea, ambiguitatea, transgresarea mediilor și colajul de materiale și tehnici, metodele inter și trans-disciplinare, complexitatea semantică sunt caracteristice pentru opera de artă contemporană ca produs artistic și activitate de cercetare și creație.

În mod specific receptate și prin simțul tactil, textilele au însoțit permanent evoluția umanității, fiind mereu asociate sentimentului de protecție, confort, naturalețe, familiare conexiunilor noastre despre locuire și culturi materiale.

Expoziția reunește o selecție de lucrări realizate pe parcursul ultimilor 10 ani de către un grup de absolvente ale programului de Masterat în Design Textil de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Se inițiază astfel o necesară și relevantă panoramă asupra diversității tematicilor, conținuturilor, a perspectivelor și a realizărilor inițiate în cadrul programului, care mută accentul dinspre o viziune tradițională asupra artelor textile, spre conexiuni cu problematicile artistice contemporane.

Obiectul artistic și de design își găsesc aici un câmp de cercetare fascinant care generează noi zone conceptuale și operaționale hibride. Ele sunt dificil de încadrat doar în categoriile acreditate de obiect artistic sau de design, fiind în general contextualizate într-o perspectivă artistică, socială și în general culturală mai amplă.

Utilizând materialele, mediile și tehnicile textile ca vectori de creațíe și expresie, lucrările elaborate reprezintă contribuții inovative. Acestea explorează domeniul textilelor experimentale, al aplicațiilor în artă și design textil pentru categorii de obiecte precum materiale textile cu utilizări multiple, surface design pentru aplicații textile sau obiecte textile de expresie artistică.

Urmărind o schimbare de paradigmă privind genurile artelor vizuale și designul în arta contemporană, într-o manieră fluidă și trans-disciplinară, acestea deschid noi oportunități pentru abordarea designului prin integrarea expresiei textile, precum și realizarea unor noi tipologii de obiecte hibride. Operele realizate prezintă un grad important de originalitate, derivat din abordări neconvenționale și cercetarea unor materiale și tehnici alternative, fiind utilizate materiale în prealabil deconstruite, recompuse, prelucrate și reformulate.

Constituind-se într-un permanent laborator de cercetare artistică, acesta permite tinerelor artiste să reformuleze și să creeze noi categorii de obiecte și destinații pentru textile, într-o perspectivă mobilă și adaptabilă unor întrebuințări diverse, inclusiv pentru alte domenii și discipline.

Interdisciplinaritatea și fuziunea formelor de artă și design, noile tehnologii, frontierele tot mai difuze între artă și alte domenii reprezintă de fapt dimensiunile cele mai provocatoare ale cercetării în arta contemporană.

Radu Pulbere

prof. univ. dr. habil.

 

Details

Start:
14 noiembrie
End:
29 noiembrie
Event Category:
Website:
https://www.macluj.ro/exhibitions/tactil-textil-uad-cluj-napoca-master-design-textil

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website