- This event has passed.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 30 august-17 septembrie 2023, expoziţia „Heterotopii”, care reuneşte creația cea mai recentă a artiştilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere.
30 august, 2023 - 17 septembrie, 2023
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 30 august-17 septembrie 2023, expoziţia „Heterotopii”, care reuneşte creația cea mai recentă a artiştilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere. Ambii artiști sunt cadre didactice ale Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, fiind recunoscuți pentru contribuția lor exemplară la fenomenul artistic contemporan.
Expoziția „Heterotopii”, curatoriată de Dan Breaz, își propune să aducă în atenția publicului lucrări de pictură, având o accentuată calitate de meta-discurs, de transpunere în imagini a unui statement artistic referitor la mizele și rolurile picturii înseși.
Conceptul expoziției „Heterotopii (2023)” vorbește despre preocuparea pentru limbajul pictural văzut ca subiect plastic în sine. Această expoziție surprinde parcursul unui drum artistic care are anumite elemente definitorii prin constanța lor, pentru creațiile ambilor artiști. Unul dintre acestea este redescoperirea picturalității, înțeleasă ca înnoire a unui limbaj care însă nu-și neagă reperele istorice. Este semnificativ că Ioana Antoniu și Radu Pulbere nu renunță la expresia artistică a măiestriei sau la filtrele de limbaj pe care le pune la dispoziție marea pictură europeană. O altă caracteristică este preocuparea pentru o estetică a comunicării. Din această perspectivă, remarcăm „dublul” diferit și totuși comun al reflectării celor două creații una în cealaltă. Un figurativism care asociază în aceeași imagine straturi succesive ca univers temporal și spațial primește, la ambii artiști, expresia unei interiorități care sublimează descriptivismul vizual pentru a-i revela valoarea de semn. Expoziția actuală, intitulată sugestiv „Heterotopii”, pune și mai mult în valoare ceea ce este comun realității și ficțiunii, parcă anume pentru a șterge diferențele dintre concizia semnului vizual și originile sale iconografice. În viziunea accentuat heterotopică a prezentei expoziții, viziunea artiștilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere nu încetează să activeze potențialul latent al picturii, în calitatea sa de comentariu al propriului limbaj, complex în expresie și cuprinzător în semnificații.
În lucrările Ioanei Antoniu se descriu spații care au mai multe straturi de semnificații sau relații cu alte locuri decât se poate percepe la prima vedere. Vorbim despre veritabile oglinzi utopice, care reflectă un loc virtual, dar, în același timp, îi permite privitorului să își creeze propria lume ireală, înconjurată de un spațiu cât se poate de real, care nu intră în contradicție cu impredictibila sa oglindire artistică.
Pentru Radu Pulbere, pictura are capacitatea de a institui, într-un obiect real, o imagine care redă o realitate alternativă concretă, având capacitatea de a propune „spații” aidoma celor pe care le descrie filosoful Michel Foucault, aglutinând mai multe straturi de semnificații sau relații cu alte locuri decât descifrăm la prima vedere.
În calitatea lor de heterotopii, picturile prezentei expoziții sunt lumi în lumi, spații paralele care oglindesc și, deopotrivă, tulbură atât ceea ce este înăuntru, ca oglindire, cât și ceea ce este în afară ca realitate. La Ioana Antoniu și Radu Pulbere, recognoscibilul este ermetizat printr-o pictură intens intelectualizată, care menține privirea publicului într-o continuă alertă a căutării, a descoperirii și chiar a creării de sens.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 17 septembrie 2023, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.